Respijthulpen van start

Ruim 30 respijthulpen zijn afgelopen donderdag officieel van start gegaan. Het Mantelzorgcentrum zet hen in om de taken van mantelzorgers tijdelijk over te nemen. Respijthulpen komen bij mantelzorgers en hun naaste thuis, zodat de mantelzorger weg kan. De respijthulpen gaan aan de slag in Den Helder, Schagen, Hollands Kroon, Alkmaar en Heiloo.

Uniek project

Het Mantelzorgcentrum is de eerste organisatie in Nederland die respijtzorg op deze manier heeft ontwikkeld en inzet. Bijzonder is ook dat deze vorm van respijt gratis is voor mantelzorgers. De respijthulpen krijgen een vrijwilligersvergoeding, gesubsidieerd door gemeenten. Daardoor is deze vorm van respijt voor iedere mantelzorger bereikbaar. Marianne Weel is Casemanager respijtzorg bij het Mantelzorgcentrum. Zij merkt dat het project op de voet wordt gevolgd. Marianne: “Het project is nu al een succes en dat wordt ook opgepikt door andere welzijnsorganisaties. Zo gaat een organisatie in Haarlem binnenkort ook aan de slag met respijthulpen.”

Mantelzorger mag ook vrij

Mantelzorgers die er een dag(deel) of meer tussenuit willen, kunnen contact opnemen met het centrum. Naast de inzet van de eigen respijthulpen kijkt het Mantelzorgcentrum ook naar andere vormen van respijtzorg. Op die manier is er voor iedere mantelzorger wel een passende vorm van respijt mogelijk. Mantelzorgers die hierover meer willen weten, bellen met het Mantelzorgcentrum: 0224 – 74 50 59 of sturen een mail naar mweel@mantelzorgcentrum.nl

Mantelzorgcentrum

Het Mantelzorgcentrum is hét expertisecentrum voor mantelzorg in Noord-Holland Noord, actief van de gemeente Heiloo tot aan Den Helder. De belangrijkste opdracht is mantelzorgers te ondersteunen zodat zij de zorg kunnen blijven geven en daar zelf gezond bij blijven.