Makaya

Het kan niet anders dan dat ik het over Makaya moet hebben; Makaya McCraven de drummer uit Chicago. Alleen die naam al heeft een magische klank.
Hij drumt erop los en met zijn band heeft hij deze zomer het North Sea Jazz Festival opgefleurd met een strakke beat en hypnotiserende jazz.


Zo kan ik nog wel even doorgaan maar vermoedelijk zit u niet te wachten op een verslag van zijn optreden. Komt nog bij dat ik er helemaal niet bij geweest ben. De reden om het over Makaya te hebben is de combinatie tussen hiphop en traditionele jazz. Een muziekgenre die ook wel fusion genoemd wordt. Makaya begeeft zich op het niveau van mastodonten als Miles Davis en Ibrahim Maalouf, waarvan u misschien gehoord heeft en anders wordt het hoog tijd. Voor beginners op jazzgebied zijn albums als Sketches of Spain of La Vache aan te raden.


De reden waarom fusion zo aantrekkelijk klinkt is naast de herkenning, de gemakkelijke en verrassende kennismaking met iets totaal anders. Vaak een onbekend genre die in zijn pure vorm nooit de geluidsboxen halen maar in combinaties van klassieke, oosterse, hiphop, jazz, klezmer, folk, blues, soul, rock of pop wel. De voorbeelden zijn talrijk en zonder erg maakt iedereen wel eens kennis met de weldaad van deze nieuwe muziek vertolkt door bands als de Beatles, de Rolling Stones, de Police of Queen.

Vernieuwing, ontwikkeling en vooruitgang zijn bijna altijd te danken aan het samengaan van stijlen, kennis en tradities. Zo ook de verering van Sint Nicolaas. Als heilige werd hij aanvankelijk alleen in het oosten van Europa geƫerd, in het bijzonder in Griekenland en Rusland. Omdat Nicolaas de schutspatroon van de zeevaarders was, kreeg hij ook in de West-Europese kustnaties grote aanhang. En we genieten bijna allemaal van het feest wat daarbij hoort.


Zonder fusion geen toekomst maar stilstand en stilstaand water gaat stinken heb ik mij laten vertellen. Dus omarm ik het vreemde door het toe te laten in het mij bekende. Altijd beter dan leven in het verleden en eeuwenoude tradities te vuur en te zwaard verdedigen.
Het vergt wat inspanning om de ramen open te gooien en de frisse wind binnen te laten. Het loont de moeite en het verrijkt je leven is mijn ervaring. En dus geniet ik van Makaya en andere fusion zoals de rijsttafel of de mix van literatuur, theater en fotografie; een film.


Leen