Interview: Henny Boels


Jeroen Oldenburg

Hectiek

Als je een afspraak hebt aan het einde van de middag met huisarts Jeroen Oldenburg, is er wel even hectiek om je heen. Jeroen is net terug van visite rijden, moet nog even een aantal mailtjes afhandelen voordat de assistentes naar huis kunnen. En tussendoor is er nog de fotograaf van Oudorpertijden die een paar kiekjes van je wil schieten. Bewaar dan maar eens de rust. Dat doet de huisarts wel. Kennelijk is hectiek dagelijkse kost voor hem…..

Jeroen Oldenburg

Is vijftig jaar geleden geboren in Leiden en is getogen in Bunnik, een plaats onder de rook van Utrecht. Na zijn middelbare school is Jeroen Medicijnen gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Als je als basisarts klaar bent komt de vraag waar je je in wilt specialiseren. Zo ook bij Jeroen. Hij koos in eerste instantie voor een opleiding tot Internist. Jeroen: “Al gauw ontdekte ik dat dit voor mij veel te diep op een onderwerp inging. Ik houd ervan om overal wat van af te weten. Ik ontdekte dat ik een echte generalist ben. Dit inzicht heeft ertoe bij gedragen om over te stappen naar de specialisatie van huisarts.”

Huisarts

Een van de dingen die Jeroen erg leuk vindt is aan zijn patiënten uitleggen wat medisch gezien met hun aan de hand is. Het medische overbrengen in begrijpelijke taal. Maar hij is ook nieuwsgierig. Jeroen: “Het uitpluizen wat er nu precies aan de hand kan zijn met een patiënt, doe ik met heel veel plezier”. Interesse in allerlei technische ontwikkelingen op medisch gebied blijft bij Jeroen aanwezig. Zo heeft hij allerlei apparatuur om zelf kleine oogheelkundige ingrepen te doen. Hij kan ook zelf echo’s maken. Je kunt zeggen dat het een huisarts is die zelf hand en spandiensten kan verrichten.

Oudorp

Samen met zijn vrouw heeft Jeroen in 2002 de praktijk overgenomen van het huisartsenechtpaar Van Mastrigt. En daarmee zijn de Oldenburgs zich gaan vestigen in Oudorp. Ik merk dat Jeroen zeer te spreken is over Oudorp. “Het zijn aardige, sociale en hulpvaardige mensen. Ik voel absoluut niet de noodzaak om hier te vertrekken. Ik heb een vertrouwensband opgebouwd met menig Oudorper.”, aldus Jeroen. “En weet je wat ik ook zo leuk vind, hele generaties wonen hier in het dorp. Van grootouders tot kleinkinderen heb ik in mijn praktijk. Dat maakt dit dorp zo hecht en zo bijzonder. Het is leuk om daar onderdeel van te zijn”.

Toekomst

Jeroen:” Zoals ik al zei, ik vind Oudorp zo’n bijzondere gemeenschap, daar ga ik nooit meer weg”. Op mijn vraag of er nog voldoende uitdagingen voor hem zijn, reageert Jeroen: “Het is nooit saai in de praktijk. Er gebeurt altijd wel weer wat en dat zorgt voor voldoende uitdaging”. Jeroen maakt de indruk van een zeer tevreden huisarts. Een huisarts waar je met elke vraag naar toe kunt en die bereid is om uit te pluizen wat er precies met je aan de hand is. Fijn om zo’n huisarts te hebben. Fijn zo’n huisarts in Oudorp.


Fotografie: Paul van Berkum