Het Vrij zijn Theater presenteert de voorstelling
“Don Frederik”

Ook dit jaar is gekozen voor een onderwerp dat te maken heeft met de geschiedenis van Alkmaar, zoals we de laatste jaren gewend zijn van de producties van Anderson Farah. Het gaat over het Spaanse Beleg in 1573 toen het weinig scheelde of de stad en de Alkmaarders zouden het niet overleven.

Wie was Don Frederik

De Spaanse legeraanvoerder Fadrique Alvarez de Toledo (1537-1583) is bij ons bekend geworden als Don Frederik. Hij was de zoon van de hertog van Alva en had weinig vrienden en vele vijanden. Philip II had ronduit een hekel aan hem.


De Tachtigjarige Oorlog

Alva stelde zijn zoon aan als opperbevelhebber van de Spaanse infanterie in de Nederlanden. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog behaalde Don Frederik een groot aantal Spaanse overwinningen. Tijdens zijn veldtocht veroverde hij de steden Mechelen, Zutphen, Naarden en Haarlem. Bij deze veroveringen vloeide veel bloed. Don Frederik was ook de aanvoerder van de Spaanse troepen tijdens het beleg van Alkmaar in 1573. Een groot deel van zijn manschappen was toen gelegerd in Oudorp.

Vertrek

De hertog van Alva kon het tij in de Noordelijke Nederlanden niet keren en ook de positie van Don Frederik werd ter discussie gesteld nadat hij het beleg van Alkmaar moest opgeven. Alva werd vervangen door Luis de Requesens en ook Don Frederik kon vertrekken. Alva keerde met zijn zoon terug naar Spanje.


De voorstelling

De voorstelling belooft niet alledaags te worden. Geen opluchting zoals de Alkmaarders de terugtocht van de Spanjaarden moeten hebben ervaren. Nee, de vurige Spaanse versie van het Ontzet van Alkmaar gaat u meemaken, waarbij de paarden weer door het theater draven. Het wordt een spectaculaire ervaring!

De Première

De Première is op 4 oktober. Daarna zijn er voorstellingen op 5, 6, 11, 12, 13, 18, 19 en 20 oktober.
Aanvang 20:00 uur, behalve op de zondagen, dan betreft het middagvoorstellingen die om 15:00 uur beginnen.