18-7-1961, aan de Herenweg, tegenover de Munnikenweg, staat boerderij De Vuijk van de familie Vethaak in brand.

Lezing en Wandeling

DE GEHEIMEN VAN DE OUDORPERPOLDER

Dat zo’n 700 jaar geleden de Oudorperpolder werd gemarkeerd door twee grote kastelen is nu haast nauwelijks voor te stellen.

De graven van Holland hebben in de 13de eeuw belangrijke informatie achter gelaten in het Oudorpse landschap. De dwangburchten de Middelburg en de Nieuwburg van Floris V. zijn hierin wel het bekendst. Zichtbaar resteert daarvan haast niets meer:

Bij de Middelburg weten we dat onder het grasland de fundamenten nog aanwezig moeten zijn en bij de Nieuwburg zijn de fundamenten zichtbaar gemaakt met een wandelpad.


Een geofysisch onderzoek naar de kasteelresten werd uitgevoerd door Saricon BV in samenwerking met het Archeologisch Centrum van de gemeente Alkmaar. Met allerlei moderne technieken werden op en rond de kasteelterreinen contrastverschillen in de bodem gemeten. Door het combineren van de verschillende geofysische technieken zijn er recent hele bijzondere ontdekkingen gedaan. Kasteel de Middelburg blijkt veel groter te zijn geweest dan gedacht. Ook is er de eerste ‘barbacane’ bij een kasteel in Nederland gevonden, een versterkte voorpoort die vooral in Engeland en Frankrijk veel voorkomt.

In samenwerking met de Stichting Historisch Oudorp vertelt Nancy de Jong- Lambregts van het Archeologisch centrum Alkmaar over haar ontdekking in de Oudorperpolder.


Plaats van handeling

Wijkcentrum De Oever, Amstelstraat 1, Alkmaar. Datum 15 november 2019, Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur.

Toegang € 3,50. Bent u lid van de Stichting Historisch Oudorp dan betaalt u slechts € 1,-. Reserveren is gewenst via het e-mail adres viamjtrompbos@outlook.com


WANDELEN DOOR OUDORP

Op 14 september en 12 oktober organiseert de Stichting Historisch Oudorp weer een historische wandeling door het pittoreske Oudorp of wat er nog van over is. De wandeling is voor iedereen die de schoonheid, de verhalen en anekdotes van het verleden en heden over Oudorp, wil zien en horen.


De gidsen Gerard en Hans begeleiden u van 10.00 tot ca. 12.30 uur langs de vele monumenten.

We starten bij het kerkje " DE TERP " aan de Herenweg waar het ook mogelijk is om te parkeren.


Kosten zijn € 3,50 per persoon, maar bent u donateur van de Stichting Historisch Oudorp, dan betaalt u slechts € 1, =

Als u mee wilt meewandelen meldt u zich dan uitsluitend per E-mail aan bij mevrouw Tromp.

Mailadres mjtrompbos@outlook.com (Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar).