Natuurwerkdag
2 november 2019


Tekst: Tom van Hemert
Fotografie Stichting Oudorperhout

Landschap Noord-Holland organiseert elk jaar de landelijke natuurwerkdag, dit jaar op zaterdag 2 november. Stichting Oudorperhout doet mee met dit initiatief. We kunnen zo met onze vrijwilligers een waardevolle bijdrage leveren aan het onderhoud van ons stadspark.

Het knotten van de wilgen is een leuk en dankbaar werk

Vanaf half tien ‘s ochtends verzamelden we ons in de boerderij van familie Tamis aan de monumentale Munnikenweg. Daar werden we verwend met een lekkere kop koffie of thee. Ik was deze dag de locatieleider en heette de vrijwilligers welkom, deelde de werkzaamheden in en gaf tips over veilig werken in de natuur.

Rond de klok van tien was het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Vol enthousiasme ging het ene groepje op weg om vuil te ruimen en de groep begon met het knotten van de wilgen aan de Munnikenweg. Het knotten van de wilgen is een leuk en dankbaar werk, dat ook heel nuttig is voor de natuur. De wilgen zijn bovendien karakteristiek voor de Munnikenweg en het voelde goed om dat straatbeeld in stand te kunnen houden. Het ruimen van werfvuil is niet alleen een verbetering van het aangezicht van de Oudorperhout, maar ook voorkomen we daarmee dat het vuil door dieren wordt opgegeten, waardoor die kunnen doodgaan.

Helaas sloeg het weer al snel om en begon het te waaien en te regenen. We lieten ons niet ontmoedigen en gingen door met ons nuttige werk. Stadswerk072 kwam ondertussen langs om ons van een extra natje te voorzien: een mooie herbruikbare fles met heerlijk kraanwater.

Zodra de wilgen aan het begin van de Munnikenweg geknot waren, konden we verder met de wilgen langs de skatebaan, het Nieuwburgpad en aan de zuidelijke kant van de Munnikenweg, richting het Oudorperhoutpad. Niet veel later klaarde het weer op en begon de zon te schijnen.

Rond het middaguur was het tijd voor de lunch! Die lunch werd door Stadswerk 072 verzorgd en naar de boerderij gebracht. Daar konden we van de heerlijke broodjes, erwtensoep en een glas vruchtensap of melk genieten en even uitrusten van de noeste arbeid.

Na de lunch hebben we nog een flink stuk van de wilgen aan het Oudorperhoutpad kunnen knotten, maar rond de klok van drie was de energie bij de meeste mensen wel op. We zaagden de laatste takken en legden die nog langs het pad, zodat Stadswerk072 ze komende week kan ophalen.
Moe maar voldaan keerden we terug naar de boerderij, waar we onze gereedschappen inleverden, nog even napraatten en elkaar bedankten voor de inzet op deze geweldige dag.