Truus Zijlstra: 15 jaar WonenPlus abonnee

Wilt u prettig zelfstandig wonen en kunt u daar wat ondersteuning bij gebruiken? Rond de 1450 huisadressen staan nu ingeschreven bij WonenPlus. Zij krijgen ondersteuning bij allerlei hand- en spandiensten van de (bijna 200) vrijwilligers. WonenPlus bestaat 15 jaar en is ooit begonnen in Oudorp. Mevrouw Zijlstra (nu 92 jaar) is abonnee vanaf het eerste uur en woont naar haar zin in een gelijkvloerse woning in Oudorp. Ze wil graag dat we haar Truus noemen.

Hoe bent u bij WonenPlus gekomen?

“Ik kwam vaak bij mijn buurvrouw. Zij was gevallen en abonnee van WonenPlus. Dat vond ik handig. Ik had het niet meteen nodig, maar je weet maar nooit. Vooral voor de kleine klusjes. Ik heb vier kinderen in Amsterdam wonen maar je vraagt ze niet voor die kleine dingetjes.”

Maakte u gebruik van WonenPlus?

“Jazeker, voor een plank in de meterkast, voor een nieuwe keukenkraan en andere klusjes. En ik heb een tuinman. Het scheelt dat ik zelf auto rij. Weet je dat ik ook vrijwilligster ben geweest? Mijn buurvrouw overleed en voor het eerst had ik niemand om voor te zorgen. Ik ben naar de sportschool gegaan en naar WonenPlus. Ik wilde wat doen. Honden uitlaten, gezelschap houden of mensen naar het ziekenhuis brengen.” Dit heeft zij 4 jaar met veel plezier gedaan tot zij zelf in de lappenmand terecht kwam.

Wat zijn uw ervaringen?

“Een vrijwilliger die de kraan kwam repareren hield een paar onderdeeltjes over. Haha. Wat nu? Hij doet het toch, zei de vrijwilliger en dat was waar. Misschien had ik toch WonenPlus moeten bellen.


Met een meneer deed ik boodschappen vanwege zijn zere been. Toen wilde hij ook naar de bank en naar het graf van zijn moeder. Het werd me teveel en het rolstoel duwen was zwaar. Op een keer zei hij: kijk daar staat mijn auto. Heb jij een auto? Ik was stomverbaasd.


Verder begeleidde ik een mevrouw met dementie met vervoer en tijdens haar afspraken in het ziekenhuis. Ik controleerde of ze de juiste papieren mee had en na afloop lichtte ik haar dochter in.”

Wat zijn uw ervaringen?

“Een vrijwilliger die de kraan kwam repareren hield een paar onderdeeltjes over. Haha. Wat nu? Hij doet het toch, zei de vrijwilliger en dat was waar. Misschien had ik toch WonenPlus moeten bellen.

Is er in die 15 jaar veel veranderd?

“Nee, ik geloof het niet. Zelfs het abonnement is nog steeds € 4,- per maand. De medewerkers zijn altijd aardig en behulpzaam. De nieuwsbrief lees ik graag. Onlangs kreeg ik een mail over de cursus In Balans in een wijkcentrum. Dat is goed voor me. WonenPlus houdt me op de hoogte van uitstapjes, cursussen of samen eten. De attenties zijn ook leuk. Zoals de weekkalender. Heel handig, ik schrijf alles op. Dan vergeet ik de verjaardagen niet.”

Truus draagt WonenPlus een warm hart toe en vindt dat het moet blijven bestaan. Ze is alleen maar niet eenzaam en redt zich goed. Ze fietst, doet aan bridge, rijdt auto en kookt iedere dag haar eigen potje. Dagelijks een rondje om met haar oude hondje. Dan spreekt zij andere hondenliefhebbers. Opeens bedenkt ze dat ze WonenPlus nog moet bellen voor een klusje. Morgen maar weer!

Heeft u ook vrijwilligershulp aan huis nodig. Vraag de folder en het inschrijfformulier aan. Bel (072) 5122711 of mail info@wonenplusalkmaar.nl Ook als u vrijwilliger wilt worden, bent u van harte welkom om te reageren.