Interview: Henny Boels

Fotografie: Nick Groesbeek


Alie den Hartigh

Als je de winkel van JansZoon Damesmode aan de Nijenbrugh binnenloopt komt je de frisheid van de kleurige mode en de hartelijkheid van het personeel je tegemoet. De eigenaresse Alie den Hartigh is de drijvende kracht achter deze modezaak in Oudorp. Alie is een opgewekte, energieke een verzorgde vrouw. Geboren en getogen in Schermerhorn, maar alweer 25 jaar woonachtig in Oudorp. En dat laatste is te merken aan de hoeveelheid mensen die zij kent. En waarmee ze, als het even kan, graag een praatje maakt.

Ziekenverzorgende

Haar beroep van ziekenverzorgende komt haar goed van pas. “De winkel is een buurtwinkel waar het sociale contact belangrijk is”, aldus Alie. Een luisterend oor heeft Alie altijd als haar werk dit toelaat. Betrokkenheid en daadwerkelijke interesse in de mens is haar niet vreemd. Dat vond ze ook zo leuk aan de zorg. Alie: “Door alle veranderingen bleef er steeds minder tijd over voor de patiënten. En al die administratieve rompslomp was nu niet bepaald mijn favoriete bezigheid. Daarvoor ben ik de zorg niet ingegaan”.

JansZoon Damesmode

“Ruim 12 jaar geleden begon bij mijn man en mij het verlangen naar het ondernemerschap weer op te spelen. We hadden al als ondernemers ervaring opgedaan in de voormalige Spar supermarkt, de Meermarkt. We waren daarna in loondienst maar wilden toch weer zelfstandig zijn”, zegt Alie. Ze vervolgt: “In die tijd hoorden we dat het pand van Ton en Barry Groot te koop stond. Deze voormalige eigenaren van de modezaak gingen ermee stoppen. De keuze was voor ons snel gemaakt. Ik stopte als ziekenverzorgende en startte na een korte inwerkperiode bij de De Groots mijn winkel JansZoon Damesmode. En dat was een sprong in het diepe. Ervaring had ik niet. Maar ik deed veel op mijn gevoel en dat pakte goed uit”. Nu is ze een doorgewinterde modeonderneemster geworden.

JansZoon

De winkel is vernoemd naar Alie haar schoonvader, Jan den Hartigh. Jan is een oude bekende binnen Oudorp. Hij was jarenlang de eigenaar van de voormalige supermarkt Meermarkt. Haar schoonvader is een aantal jaren terug overleden.

Nijenburgh

Alie: “Ik werk nog altijd met plezier in mijn winkel aan de Nijenburgh. Het is een gezellige omgeving waar veel mensen elkaar ontmoeten en even een praatje met elkaar willen maken. De winkeliers van Nijenburgh/Herenweg ondernemen rond de decemberfeestdagen verschillende activiteiten. Alie: “Hiermee willen we een bijdrage leveren aan de gezelligheid van Oudorp en klanten laten ervaren dat het winkelen bij ons leuk is. Zo organiseert de winkeliersvereniging elk jaar de Intocht van Sinterklaas. Dat brengt veel mensen op de been. De intocht wordt afgesloten met een gezellig samenzijn. Dit jaar in de Oever. En dan is er natuurlijk de Decemberactie”

Decemberactie

Gedurende de maand december kunnen klanten bij elke €5 die zij uitgeven bij de deelnemende winkeliers van Nijenburgh/Herenweg een stempel krijgen voor op hun stempelkaart. Bij 10 stempels is de kaart vol. Nadat ze die hebben ingeleverd maken ze kans op een van de 32 prijzen. Dit jaar zijn er 1000 volle kaarten ingeleverd. Alie: ”Vrijdag 10 januari was de prijsuitreiking van de decemberactie 2019 in de Oever. Dat is altijd een gezellige avond. De prijswinnaars gingen naar huis met een slagroomtaart, fietsaccessoires, straatje staatsloten, visschotel, bloemen, mode waardebonnen of voor een jaar elke week een gratis belegd broodje. De hoofdprijs was dit jaar een tegoedbon van €500 bij slagerij Heinis. De avond sloten we af met een drankje en een hapje van Vishandel Peter Tuyp”. Alie: ”Ook dit jaar merk je op zo’n avond de saamhorigheid binnen ons dorp. En dat is waar we het voor doen”