Interview: Henny Boels

Fotografie: Paul van Berkum


Jan Hoek

Jan Hoek

Je wordt overvallen door de hoeveelheid schilderijen die in het atelier van Jan Hoek hangen. Zijn galerie Scorpio ligt prachtig aan de Eilandswal, gekoppeld aan het woonhuis van Jan en zijn vrouw. Je waant je even bij een professionele schilder en niet bij een hobby schilder zoals Jan zichzelf noemt.

Jan Hoek werd geboren in Oosterblokker. Juf Hoek van de basisschool was onder de indruk van Jan zijn tekenkunst. Zij stimuleerde hem altijd tot het maken van moeilijkere tekeningen. Hier ligt de oorsprong van het plezier in het tekenen. Het tekenen is uitgegroeid tot het maken van schilderijen en kalligrafisch werk. Na zijn middelbare school is Jan een opleiding tot onderwijzer gaan volgen. Ook daar was het weer veel tekenen. Na zijn opleidingen is Jan als tekenaar gaan werken bij het Kadaster in Alkmaar, waar hij in 1969 ook is gaan wonen. Samen met zijn vrouw hebben ze drie kinderen en vier kleinkinderen. Opvallend aan Jan zijn verschijning zijn de twee gouden oorbellen. In ieder oor een. Dat zie je niet vaak bij mannen. “Het stamt al uit 1974” zegt Jan, “Je kon ze alleen per paar kopen en daarom heb ik maar in ieder oor een laten zetten”.

Start

Portretten tekenen begon toen Jan in Apeldoorn een opleiding tot programmeur volgde en daar door de weeks overnachtte. Jan: “Dan zit je daar in je eentje. Ik had geen zin om tv te kijken en plaatste een advertentie in het plaatselijke krantje dat ik aan de hand van een foto gratis een portret van kinderen kon tekenen. Het liep meteen storm. Toch was er niet altijd tevredenheid over het resultaat en toen ben ik naar model gaan tekenen. Niet meer vanaf een foto. Dat was een groot succes. Al gauw ging het als een lopend vuurtje door Apeldoorn dat ze gratis een portret konden laten maken.”

Schilders vereniging Tintoretto

Jan stopte met zijn opleiding in Apeldoorn en ging terug naar zijn vorige baan in Alkmaar, bij het Kadaster. Het tekenen wilde hij voortzetten en hij sloot zich aan bij schilders vereniging Tintoretto in Heiloo. Hier leerde hij gebruik te maken van verschillende schildertechnieken. Jan: “De heer Heeck leerde mij portretten te schilderen. Zo ben ik van het tekenen overgestapt naar het schilderen”. Ook van Rob Houdijk, een bekende Alkmaarse schilder heeft Jan veel geleerd. “Hij heeft mij geleerd om te schilderen op hoofdlijnen. De essentie van een onderwerp te pakken. Wij moesten leren snel te schilderen zodat we de essentie wel moesten neerzetten”. Jan is lang actief geweest bij deze vereniging, maar op een gegeven moment viel er niet veel meer te leren en stopte hij er mee. Jan draagt de vereniging nog altijd een warm hart toe.

Galerie en atelier

In 1998 kwam het pand naast de woning van Jan vrij. Een voormalig pakhuis met bovenwoning. Jan verbouwde het pakhuis tot galerie en atelier. De galerie is elke dag open. Tenzij Jan en zijn vrouw even boodschappen zijn doen. In zijn atelier geeft Jan ook workshops: schilderen en kalligraferen. Jan: “Dat doe ik vaak voor kleine groepen met maximaal 4 deelnemers. Ik wil wel iedereen zo veel mogelijk aandacht geven. Ik ga voor kwaliteit. Dat geldt ook voor de portretten die ik maak. Als de klant niet tevreden is over het resultaat dan hoeft hij het portret niet te kopen”. Naast opdrachten voor portretten krijgt Jan ook veel opdrachten voor kalligrammen: een monogram dat kalligrafisch bewerkt is. Van deze kalligrafen maakt Jan twee exemplaren. Een voor de opdrachtgever en een voor zichzelf. Zijn atelier hangt dan ook behoorlijk vol met kalligrammen. Jan houdt ook keurig bij hoeveel schilderijen hij sinds 1976 heeft geschilderd. Dat zijn er 1221. Dat zijn er gemiddeld 28 per jaar. En dan maakt hij ook nog andere kunstwerken. Een druk baasje dus.

Verhuur

Dat Jan een bezige bij is blijkt uit het feit dat hij naast het schilderen ook nog verhuur van kunstwerken doet. Naast de verhuur van zijn eigen werk, verhuurt Jan ook schilderijen die hij zelf gekocht heeft. Jan: “Huurders kunnen na verloop van tijd het kunstwerk kopen. Daar trek ik de helft van de betaalde huur dan van af”.


Wilt u meer informatie over de activiteiten van Jan Hoek dan kunt u dat vinden op www.janhoek.exto.nl
of even op bezoek gaan bij zijn atelier Scorpio aan Eilandswal 30