3 - 0 voor Jazz in Oudorp

Fotografie: Moama

Het concert van Jazz in Oudorp, op 12 oktober in het Witte Kerkje, was het derde hoogtepunt in een serie van drie concerten. Na Jan van Duikeren (trompettist) en Benjamin Herman (saxofonist) was het nu Peter Beets die met zijn trio optrad.

Peter is een begenadigd pianist, die al jaren wereldwijd wordt erkend als een fenomeen in zijn genre. Geroemd worden zijn onberispelijke techniek, zijn fantastische timing en improvisatievermogen en de aantrekkelijke swing in zijn muziek.


Net als Van Duikeren en Herman trakteerde hij, samen met Sander Smeets op de drums en Steven Zwanink als bassist, Oudorp op een top-act. Hij maakte het publiek enthousiast met zijn vaak onwaarschijnlijke snelle speeltempo, gecombineerd met uitgebreide improvisaties op het hoofdthema van het nummer. De vleugel kreeg er soms goed van langs en bij die passages deed ook Peters hele lijf mee. In de langzamere stukken legde hij veel gevoel in zijn spel en ook dat boeide het publiek. Peter Beets is écht fenomenaal. Een hommage aan Oscar Peterson was het thema van de avond en ik geloof dat Oscar, indien aanwezig, deze avond met veel genoegen zou hebben meebeleefd.

Opmerkelijk was eigenlijk de opstelling van het trio. Althans ik keek ervan op. Peter zat met zijn rug naar Sander en ook Steven had een plek schuin achter hem. Het leek hen niet te deren, het samenspel was prima in orde en de timing bij tempowisselingen, waarbij Peter meestal even omkeek om dat te benadrukken, verliep vlekkeloos. Het tekent hun professionaliteit. Zowel Sander als Steven, beiden ook erkende en bekende musici, namen vaak de gelegenheid tijdens een nummer een solo te verzorgen, tot groot plezier van iedereen in de zaal.

Na afloop ging ik met drie CD’s, een handtekening en een goed gevoel naar huis. Niet alleen vanwege de unieke avond, maar ook door de zekerheid dat het succes zou leiden tot weer een jazz-evenement in 2020. Een mooi vooruitzicht.


Martin van Hooff

Het concert werd gesponsord door

RAADHUIS Creative Agency – Folmer Entertainment – Maene-Ypma Piano’s, de mooiste pianobeleving van Nederland – JansZoon Damesmode – Barnautica Yachting, aankoop-advies pleziervaartuigen – Wijnhuis Oudorp – Landman Assurantiën –
Bejo druk & print – Eiland De Wild Keukens – ARVDV Financieel Interim Management – Schram Advies, administraties en belastingen – PH Leefstijlcoaching