Nacht van de Nacht in hartje Alkmaar

Zaterdag 26 oktober is de jaarlijkse Nacht van de Nacht, om aandacht te vragen voor het belang van duisternis. In Nederland worden activiteiten georganiseerd en doven deelnemende bedrijven en gemeenten het licht in gebouwen en gaat reclameverlichting uit. In Alkmaar wordt een wandeling en een vaartocht georganiseerd om het donker te beleven.


We staan er vaak niet bij stil. Verlichting lijkt vanzelfsprekend, maar is op sommige plekken juist storend. Lopend op straat valt het op dat juist niet de woningen, waar mensen zijn, veel licht produceren, maar de plekken waar geen mensen zijn. Denk aan etalages, lichtreclames, gesloten bedrijfspanden en parkeergarages.


Licht lijkt een noodzakelijk bij-effect van de verstedelijking en de 24-uurs-economie. André Kuipers zag als geen ander vanuit de ruimte hoeveel licht er is op aarde en is ambassadeur van Nacht van de Nacht.

Inmiddels is het in geïndustrialiseerde landen, waaronder Nederland, bijna onmogelijk om nog een echt donkere hemel te vinden. Planten en dieren zijn afhankelijk van het dag- en nachtritme voor een gezond leefgedrag. Voor rusten, voedsel zoeken, schuilen en de weg vinden zijn het licht van de dag en de het donker van de nacht nodig.


Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat nachtelijk kunstlicht veel invloed heeft op nachtdieren. Zoveel zelfs dat het soms levensbedreigend is voor veel soorten. Het Nederlands Instituut voor Ecologie en de Wageningen Universiteit doen onderzoek naar de effecten van licht in de nacht.

Ook voor mensen is de nacht en haar duisternis belangrijk. Het hormoon dat ervoor zorgt dat wij een gezond slaap- en waakritme hebben, wordt geproduceerd bij het invallen van schemering en donker.

Stichting Animo (natuur- en milieu-organisaties Alkmaar), organiseert een avondwandeling en vaartocht om het donker te beleven in hartje Alkmaar. Wij gaan met de bat detector op pad en ontdekken waarom donker belangrijk is. Na afloop is er een consumptie, een “wat weet jij van het donker quiz” en praten wij over waarom licht en donker belangrijk zijn voor mens, dier en milieu. Kinderen, volwassenen en organisaties, iedereen is van harte welkom op zaterdag 26 oktober!

Reserveren voor deelname

Mail uw naam en aantal personen (volwassen of kinderen) naar
animo@animo-alkmaar.nl
Deelname: € 2,50 p.p.
Start wandeling: 19:15 tegenover Ritsevoort 66 (Molen van Piet)
Nabespreking: 20:30 uur inclusief consumptie
Informatie: 06 29 536 589