WonenPlus Alkmaar bestaat 15 jaar

Engel Schoffelmeer is vrijwilliger vanaf het eerste uur. Een prachtige reden voor Inge Zoet, ook werkzaam bij WonenPlus vanaf 2004, om hem te interviewen.

Engel combineert onze afspraak efficiënt; na een werkgroep overleg met broodtrommeltje mee. Mijn vragenlijst blijkt niet nodig want Engel vertelt honderduit over 15 jaar WonenPlus ervaringen.


Begin februari 2004 startten KennemerWonen en zorgorganisatie de Dillenburg een WonenPlus project in Oudorp. Ik was consulent en Mar Schoffelmeer werd servicepuntvrijwilliger. ’Schrijf mijn man ook maar in!’ Engel werkte bij de politie en had wat vrije tijd over.

Onze missie om zoveel mogelijk mensen te bereiken voor hulp aan huis lukte met 100 abonnees en 10 vrijwilligers in een half jaar. Engel toont een artikel uit het Noord Hollands Dagblad van 2004 met oprichter Piet Groot over de vrijwilligers als hoeksteen van de zorgsector. WonenPlus Oudorp ging samen met een soortgelijk project van Woonwaard in Huiswaard en later in heel Alkmaar.


Zijn eerste klus was administratief en best ingewikkeld maar hij won het vertrouwen en komt er nog steeds over de vloer. ’Mooi dat mensen hun verhalen met mij delen. Je kunt het leed niet verzachten en niet wegnemen maar je kunt er wel voor die ander zijn”. Eenzaamheid loopt als een rode draad door zijn afspraken. Het gevoel er niet meer bij te horen. Niet iedereen verstaat de kunst van verbondenheid, met jezelf en met de ander. Iemand zijn of haar verhaal laten vertellen, meedenken, het gevoel geven dat je altijd de moeite waard bent. “Hoe klein het vuur ook is, je kunt je er altijd aan warmen. Dat is het mooie aan dit vrijwilligerswerk: kunnen helpen, iets meegeven of de ander iets van zichzelf laten geven”. Engel kreeg veel fans inclusief wachtlijst!


Mooie momenten? Ons vijfjarig jubileum waar hij de kaasmarkt mocht openen. “Wie maakt dat mee”. Zijn presentatie met de abonnee voor een zaal over hun zingevingsgesprekken. Een inspirerend duo! Meedenken met het WonenPlus meerjarenplan. De wereld verandert en dus ook zorg en welzijn. Maar bovenal alle persoonlijke contacten. Zoals bij de 96 jarige die altijd zelf haar tuin deed. Arm-aan-arm, eerst een schouwrondje met uitleg door de tuin! Engel laat postkaarten zien van abonnees of mantelzorgers die hun waardering naar hem uitspreken.


Het is nu genieten van zijn pensioen. Vrijwilligerswerk, sporten, zijn tuin, vrouw en (klein)kinderen. Zoeken naar balans en blijven afvragen of iets plezier oplevert. ‘’Bij WonenPlus kun je altijd terecht. Destijds met Inge Zoet als enige consulent nu met 3 consulenten en de coördinator. Andere vrijwilligers spreken en zien geeft ook weer energie. Ik hoop dit nog lang te kunnen doen, het is dankbaar werk en je krijgt er veel moois voor terug’. Gefeliciteerd Engel. Bedankt voor jouw trouwe inzet, tomeloze energie, loyaliteit en prachtige verhalen. Abonnee of vrijwilliger worden? Bel (072) 512 27 11

Inge Zoet – WonenPlus consulent - juli 2019