De Ronde van Oudorp,
terug van weg geweest

De hel van Oudorp

In de jaren 80 van de vorige eeuw kende Oudorp een officiële wielerronde. Om precies te zijn, de eerste werd verreden op 8 september 1982 en de 10e en laatste koers op 8 juni 1991. Het Wielercomité Oudorp organiseerde de wedstrijden in samenwerking met de wielervereniging Alcmaria Victrix. De oorspronkelijke leden van dit comité waren Gerard Floris, Nico Groot, Rein Jagtenberg, Dik van Gent, Gerard Tamis, Frans Veldboer, Piet Meereboer en Willem Renooy.


Onder de wielrenners stond Oudorp bekend als een moeilijke race, die al snel de Hel van Oudorp werd genoemd. De wedstrijd vergde veel van de coureurs. Het parcours had een aantal lastige bochten, vrij snel achter elkaar, waardoor het steeds flink remmen was om vervolgens uit alle macht weer op snelheid te moeten komen. Toch kwamen zij graag naar dat uitdagende circuit in dat gezellig dorp.

Nieuw initiatief

De ronde van 25 augustus aanstaande wordt georganiseerd door de Stichting Ronde van Oudorp. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door jawel, good old Rein Jagtenberg, Ivar Stoop en Joeri Stoop. Het parcours is mogelijk iets minder veeleisend dan vroeger, omdat de toenmalige serie van bochten in de Carmelietenstraat, de Pastoor Maatstraat, de Westerstraat en de Marestraat eruit is gehaald. In plaats daarvan krijgen de renners een heel klein stukje Munnikenweg-keien voor de kiezen.


De start en finish liggen op dezelfde plek als voorheen, namelijk op de Herenweg bij de voormalige kapperszaak/woonhuis van Rein Jagtenberg. De permanence is gevestigd in Wijkcentrum De Oever. Dit is de centrale plaats voor wedstrijd-officials, deelnemers, verzorgers, trainers en begeleiders, waar activiteiten plaatsvinden als het afhalen en inleveren van de rugnummers, het tekenen van de presentielijst en het innen van het start- en prijzengeld.

De koersen

Om 13:00 uur start de Sportklasse / Basisleden KNWU – Criterium Nationaal. Daarna om 14:45 uur begint de Dikke Banden Race voor renners/rensters van 7 t/m 12 jaar. Om 15:15 uur kunnen de Recreanten, de Lokale Helden en de Funklasse KNWU zich uitleven en om 16:30 uur start het hoofdnummer, namelijk de race voor de Elite-Mannen / Beloften / Amateurs KNWU – Criterium Nationaal.


Combinatie met Sint Pancras

Leuk om te weten is, dat de Ronde van Oudorp en de Ronde van Sint Pancras, die op 7 september plaatsvindt, samen een klassement vormen voor de Elite-mannen / Beloften / Amateurs. Dat is het Straatwerk.com Combiklassement. De nummers 1 tot en met 20 in het eindklassement van elke ronde verdienen punten. Om opgenomen te worden in de einduitslag van de Straatwerk.com Combiklassement is het verplicht om beide wielerrondes te rijden. De nummers 1 tot en met 10 ontvangen een geldpremie. Deze premies zullen na de Ronde van Sint Pancras worden uitbetaald.

Speciaal editie Oudorpertijden

Er wordt gewerkt aan een speciale uitgifte van Oudorpertijden die geheel is gewijd aan de Ronde van Oudorp.

Website: rondevanoudorp.nl

Mail: info@rondevanoudorp.nlZwart/wit fotografie: Joop Boek

FRANS VELDBOER EN JAN BOUVY LADEN DRANGHEKKEN OP VOOR DE INRICHTING VAN HET PARCOURS