Interview: Henny Boels

Fotografie: Paul van Berkum


Lourdesgangers

Fred & Roos

Lourdesgangers

Dat kun je wel zeggen van Fred en Roos van den Berg. Zodra je hun huis aan de Ceresstraat binnenloopt, proef je de sfeer van Lourdes. In de gang hangen herinneringen aan de vele bezoeken: van rozenkruizen tot aan diverse beeldjes. Ook geschenken die zij van deelnemers aan de Lourdesreis hebben ontvangen. Lourdes is een katholiek bedevaartsoord in Frankrijk, dat jaarlijks door acht miljoen mensen wordt bezocht. Waaronder ook elk jaar twee keer een groep Alkmaarders.

Hoezo Lourdes?

Zeg je Fred dan zeg je Lourdes. Hij is 20 jaar voorzitter geweest van Lourdesactie Alkmaar. Fred: ”Ik ben net sinds 1 januari van dit jaar gestopt. Ben 20 jaar voorzitter geweest. Met zeer veel plezier, maar nu is het tijd dat iemand anders het overneemt. Wilbert Groot heeft het van mij overgenomen”. Fred is grootgebracht met Lourdes. Zijn vader had de ziekte MS en ging in 1958 een keer naar Lourdes. Hij kwam doodmoe thuis, maar een paar dagen later zei hij al dat hij het volgende jaar weer wilde gaan.

Ook al moest het kruipend, hij wilde er weer naar toe. Fred: “Mijn vader voelde zich zo opgeladen door de reis. Mijn moeder is meteen gaan sparen voor de volgende reis. Zegels, loten, oud papier, alles wat geld opbracht had haar aandacht. Dit allemaal om meer mensen Lourdes te laten beleven. Niet alleen bij mijn moeder, maar ook de buren spaarden mee en familie en vrienden. Vanuit dit kleine initiatief is de Lourdesactie Alkmaar ontstaan en deze bestaat nu 63 jaar”.

Fred

Is in 1948 geboren op het Schermereiland. Op zijn twaalfde ging hij het klooster in, het klein seminarie in Arcen. In het klooster werd hij ook geschoold als timmerman. Op zijn achttiende verliet Fred het klooster. Hoe kijkt hij terug op zijn kloostertijd: “Het was een heel veilige omgeving. Het was een goede tijd, waarin ik veel heb geleerd. Zo’n gemeenschapsleven kent ook veel geborgenheid”. Na zijn kloostertijd ging Fred aan de slag als timmerman en van daaruit kwam hij bij de Technische dienst van Lauwershof. Fred ging zich gelijktijdig scholen als arbeidstherapeut en werd in de Lauwershof activiteitenbegeleider. Fred: ”Dat was een leuke tijd. Ik heb daar vijfentwintig jaar gewerkt en heb daarna nog tien jaar als sociaal cultureel werker in de Wachter gewerkt”. In 1978 is hij samen met zijn vrouw Roos van het Rooie Dorp verhuisd naar Oudorp. Hier wonen ze tot volle tevredenheid. Fred: ”Lekker ruim en rustig”. Samen met zijn vrouw Roos heeft hij 2 kinderen en vijf achterkleinkinderen. De twee kinderen van Fred en Roos zijn intussen ook al in de voetsporen van hun ouders getreden en zijn als vrijwilliger mee geweest naar Lourdes. Zo blijft Lourdes in het bloed van familie Van de Berg zitten.

Roos

Is geboren in Utrecht en op haar elfde verhuisde ze met haar vader en moeder mee naar Alkmaar. Ze volgde hier een opleiding tot kinderverzorgster en is in een kindertehuis in Wijk aan Zee gaan werken. Van de verzorging kwam ze op kantoor te werken. Bij Bodegraven en Van Weert, een supermarktketen in Alkmaar. Toen haar twee kinderen wat groter waren werd ze Hoofd Huishouding in het klooster van de Augustinessen aan de Van Everdingenstraat. Dat heeft ze twaalf en een half jaar gedaan. Daarna heeft ze nog twaalf en een half jaar als receptioniste gewerkt. Roos: “Ik heb nog steeds contact met een aantal zusters. Het was zo’n bijzondere tijd. Jammer dat het niet meer bestaat”. De zusters zitten nu in Huize Agnes in Egmond aan Zee.

Cadeauartikelen

Roos maakt samen met Nella Groot diverse cadeauartikelen van o.a. handdoeken en theedoeken die ze in Alkmaar en omstreken verkopen. De opbrengsten gaan naar de Lourdes reizen. Roos: “Zo kunnen mensen die het zelf niet kunnen betalen toch mee naar Lourdes. En we ondersteunen de vrijwilligers hiermee”. De vrijwilligers betalen de helft van de reis- en verblijfkosten zelf en de helft wordt door de stichting vergoed. Voor de vrijwilligers is het hardwerken daar in Lourdes. Zij begeleiden, verzorgen en rijden de pelgrims waar nodig gedurende de hele reis. Roos gaat soms nog mee naar Lourdes, maar niet elk jaar.


Lourdesreis

Fred en zijn zus Ans zijn hotelleiders en zij zorgen ervoor dat er allerlei activiteiten in Lourdes zijn tijdens het verblijf van de pelgrims. Pelgrims: zo worden de bezoekers ook wel genoemd. Fred: “Iedereen kan zich aanmelden voor deelname aan een reis. Er vindt twee keer per jaar vanuit Alkmaar een reis plaats. Een met de trein en een met het vliegtuig. Er gaan per reis tussen de 30 en 50 mensen mee. Na de aanmelding vindt er een intakegesprek plaats. In dat gesprek wordt bekeken of en wat voor hulp de deelnemer nodig heeft. In principe kan iedereen mee, mits de benodigde hulp geleverd kan worden. Voorafgaand aan de reis is er een kennismakingsbijeenkomst, zodat de deelnemers niet helemaal meer blanco zijn als ze op reis gaan. En na de pelgrimstocht is er een reünie, die altijd weer drukbezocht wordt.

Interesse?

Wilt u meer informatie over de Lourdesreis, voor zowel deelnemer als vrijwilliger dan kunt u contact openen met :

Ans Captijn-van den Berg T 06 28 87 69 04

Fred van den Berg T 072 515 00 38

Tineke Goosen T 06 28 58 24 05 W

www.lourdesactiealkmaar .nl