Natuurwerkdag Oudorperhout
zaterdag 7 maart


Op zaterdag 7 maart organiseert Stichting Oudorperhout weer een natuurwerkdag. In de Oudorperhout knotten we de wilgen en ruimen het zwerfafval op. Verzamelen om 09.30 uur bij molen D (Molenkade 8). Tussen de middag staat er een heerlijke lunch voor ons klaar in de molen. Daarna werken we, zo nodig, nog even door tot uiterlijk 15.00 uur.

Vele handen maken licht werk: hulp kunnen we nog goed gebruiken.
Geef je op via emailadres: tom.vanhemert@stichtingoudorperhout.nl

Eerste vogelexcursie Stichting Oudorperhout 2020

Op zondagochtend 26 januari stond er een koud windje en het was wat nevelig. Desondanks verzameldeh een groep van geïnteresseerde liefhebbers voor het huis van gids Hans Schouten voor de eerste vogelexcursie van 2020 door de Oudorperhout.


Baltsende futen, eksters met takken in de snavel, bezig met nestbouw en zowaar een wintertaling, deze alleen gespot door de staart van de groep.19 soorten vogels hebben we geteld.

Niet slecht voor “zo maar een zondag in januari”.

Foto: Marjan Waltman

Vogelexcursie zondag 15 maart

Tijdens de volgende excursie op 15 maart zal het beeld totaal anders zijn. Na een lange tocht vanaf de Afrikaanse wadden bij Mauritanië en de rijstvelden van Senegal en Portugal zijn in Oudorp dan de eerste grutto’s aangekomen om te zorgen voor een nieuwe generatie. Ook de dieren van vorig jaar die toen uit het ei kropen en met de ouderen zijn meegevlogen komen nu terug. Ook kieviten en de tureluurs hebben het vertrouwde poldertje weer opgezocht.


Voor pullen moet je eerst een partner zoeken en die zover krijgen dat hij of zij wil paren. Daar is een heel spel voor nodig met een hoop gedoe: het baltsen of de hofmakerij zoals dat heet. Op 15 maart moet het al heel slecht weer zijn willen we dat niet zien. Om elkaar heen buitelende kieviten, hoog in de lucht. Futen al zwemmend, met de gekuifde koppen gekruist. Ze doen het allemaal op een andere manier.

Grutto’s zien fourageren, is ook een aardig gezicht. Ze steken hun lange snavel in de grond en halen daar dan wormen en insectenlarven uit. Soms 1200 emelten per dag. Als het nat is zijn er voldoende beestjes om eieren te maken. We hopen dan dat er genoeg kleine insectjes zijn voor de jongen, de eerste weken van hun leven.


Wil je de excursie op 15 maart meemaken? Meld je aan bij Dirk Barendregt: dirk.barendregt@stichtingoudorperhout.nl

Onze donateurs mogen gratis mee. Niet-donateurs betalen € 3,00 p.p.
Verzamelen om 10.00 uur bij de Vuyk (voor huisnummer 14). Kijk voor het volledige excursieprogramma 2020 van de Stichting Oudorperhout op de website: stichtingoudorperhout.nl

Foto: Peter Schoen