Wessel Schell en zijn 1000ste klus bij WonenPlus!

Wessel Schell is een vrijwilliger die dit jaar zijn 10-jarig jubileum heeft bij WonenPlus. Bij het afmelden van een klus, vermeldde hij en passant dat het zijn 1000ste klus was. Een indrukwekkende staat van dienst en een mooi gegeven om bij stil te staan. En dus bellen we Wessel thuis op. Want in Corona-tijd moet alles op afstand.

Wessel hoeft niet diep in zijn geheugen te graven, alles staat in een Excel-bestand. Dat komt door zijn werk bij de ING-bank, waar hij de verzekeringen deed voor grote bedrijven. Dan moet de administratie tiptop in orde zijn. Na zijn pensioen zocht hij iets te doen. “Als kind keek ik al geïnteresseerd naar mensen die met hun handen werkten. Ik heb het later bij de bank vooral met mijn hoofd moeten doen. Dus toen ik stopte dacht ik; nu kan ik ook met mijn handen werken. En zo kwam het (met een knipoog) toch nog goed met mij”. Wessel startte op 9 augustus 2010 bij WonenPlus als vrijwilligers. Er was een wachtlijst voor tuinen, de meest gestelde hulpvraag bij WonenPlus. Wessel houdt van tuinieren en snoeien en is daardoor een graag geziene vrijwilliger. Enthousiast ging hij van start. In de loop der jaren heeft hij wel wat afgebouwd omdat hij longpatiënt is. Hij kan niet meer naar abonnees met huisdieren of waar gerookt wordt. Ook het snoeien van een hedera is een te stoffige klus. Maar hij kan nog steeds heel veel.

‘’Ik heb 400 klussen binnenshuis gedaan, 480 buitenshuis en 120 met het klussenteam. Dat laatste moet ik vermelden anders krijg ik ’op mijn donder’ van Ben, mijn maatje. WonenPlus kent een paar klussenduo’s. Hun klussen zijn te groot zijn voor één vrijwilliger en te klein voor een bedrijf. Samen klussen doen is leuk. Abonnees met een klein netwerk zijn hiermee enorm geholpen. Wat doen jullie dan zoal? “Meubels in elkaar zetten, koelkasten verplaatsen, zware lampen of gordijnen ophangen en heeeel veel Ikea kasten. Daar zijn we experts in geworden. We doen ze het liefst nieuw en nog in de verpakking. Is het al uitgepakt of komt het van marktplaats, dan improviseren wij veel. Maar meestal lukt het ons wel!’’ Wessel is nog steeds enthousiast “De abonnees zijn zo dankbaar en het is fijn een ander te helpen. Soms voel ik me wel eens te betrokken. Dan moet ik denken aan mijn eigen grenzen, dat heb ik wel geleerd in de loop der jaren.”

Wessel is bij 398 abonnees geweest, eenmalig of meerdere keren. Een lijst waar hij trots op is. Dat zijn wij bij WonenPlus ook. Met trouwe vrijwilligers lukt het telkens om vele abonnees te helpen bij het zelfstandig wonen. Inspireert Wessel u om ook vrijwilligerswerk te doen? Of kunt u vrijwilligershulp aan huis gebruiken? Vraag de folder en het inschrijfformulier aan bij WonenPlus Alkmaar. Een abonnement is € 2,00 of €4,00 per maand. Bel (072) 512 27 11 of mail naar: info@wonenplusalkmaar.nl of ga langs bij VoorMekaar Oudorp in het Wijkcentrum De Oever.