De tuin van uw buren

De tuin is een veelvoorkomende oorzaak voor burenruzies. Bomen en struiken die overhangen of de zon wegnemen, het gebruik van schuttingen, spelende kinderen die planten beschadigen of tuingeluiden zorgen soms voor oplopende ergernis. Een goed gesprek lost vaak veel problemen op.

We bemiddelen twaalf jaar in de gemeente Alkmaar bij buren die om wat voor reden dan ook problemen met elkaar hebben. Gedurende deze periode blijkt de tuin vaak aanleiding voor een conflict. Een mooi voorbeeld is een ruzie over een grote boom in een kleine stadstuin. De buren ergerden zich aan de vallende blaadjes die bij hen in de tuin kwamen. Zij vonden die boom veel te groot voor zo'n kleine tuin. Andere irritaties stapelden zich daarna op waardoor het contact tussen beide naar een dieptepunt daalde.

Een van de buren vroeg om advies bij buurtbemiddeling. Er werd besloten bemiddelaars in te zetten die vanuit neutraliteit contact zochten met beide buren. Zij kregen de buren rond de tafel en in dit gesprek vertelden de buren elkaar hun verhaal. De vraag over wat een ideale tuin is voor beide buren, bracht uiteindelijk de oplossing. Het stel van de boom vond een tuin vol bloemen en planten mooi. De buren hielden van strak en netjes, zij hadden veel tegels. Alleen al door het luisteren naar elkaar ontstond er begrip. De boomeigenaren begrepen nu waarom de buren die blaadjes zo vervelend vonden, terwijl deze buren ontdekten dat de anderen gek op hun boom waren. Vanaf hier ontstonden er afspraken waar beide buren zich in konden vinden. Buurtbemiddeling Alkmaar is gratis en wordt uitgevoerd door Stichting De Bemiddelingskamer. Meer informatie leest u via www.debemiddelingskamer.nl Voor advies of het aanvragen van een bemiddeling mailt u via info@debemiddelingskamer.nl of belt u 06-24 368 153. Gemeenten en Woningcorporaties zijn financiers van buurtbemiddeling. Heeft u zelf interesse om bemiddelaar te worden? Neem dan contact met ons op of bezoek onze website voor meer informatie. De Bemiddelingskamer is twaalf jaar expert bij het helpen oplossen van burenconflicten.