Amber Slendebroek


Schaatsen op natuurijs voor het goede doel

‘Dit is dé kans, afgelopen week, was het een aantal dagen meerdere graden onder nul. Er kwam natuurijs aan. Ik kreeg het idee schaatsen en geld ophalen voor het sportontwikkelingsprogramma Pamoja Kenya te combineren. Graag wilde ik op deze manier mijn bijdrage leveren aan het excellentieprogramma Pamoja Kenya van de Hogeschool van Amsterdam. Dit jaar helpen we mee met de bouw van een Youth Talenthouse in Mumias waar de Keniaanse jeugd door middel van sport een mooie en veilige jeugd kan beleven’ aldus Amber Slendebroek, geboren en getogen Oudorpse.

Bij ons thuis kriebelde de schaatskoorts de hele week al. Dat we gingen schaatsen was wel duidelijk, nu moest er wel een aantal kilometers tegenover staan. Ik besloot om drie dagen lang zoveel mogelijk kilometers te schaatsen, minstens honderd. Via mijn opleiding Sport Management en Ondernemen, ben ik betrokken geraakt bij het excellentieprogramma Pamoja Kenya. Het daadwerkelijke idee dat ik mensen in een noodsituatie kan helpen naar een betere toekomst sprak mij enorm aan. Vanaf september 2020 zijn wij, Pamoja Kenya de tiende generatie, al bezig met zoveel mogelijk geld ophalen voor de bouw van een talenthouse. Dit is een ontmoetingsplek waar Keniaanse kinderen toegang krijgen tot sport, educatie en gezondheidszaken.

Vrijdag 12 februari was het zover, mijn online-lessen waren niet verplicht, dus ik kon het ijs op. De dag van een natuurijsschaatser begint vroeg, dan is het immers nog rustig en is het ijs op z’n best. Samen met mijn broer en ouders hebben we 41km geschaatst in de Eilandspolder. Om nog wat extra kilometers te maken, ben ik die middag samen met mijn broer in Oudorp nog het ijs opgegaan. In de Oudorperhout en bij de kippenbrug was het gezellig druk. De volgende dag maakten we een tour van 55km op en nabij het Tjeukemeer in Friesland. Op een paar hele slechte stukken sneeuwijs na, was het prachtig zwart ijs! Het was maar goed dat we al rond negen uur op het ijs stonden, want op de terugweg veranderde het mooie ijs in losliggende ijsstukken. Best wel spannend als je het mij vraagt. De driedaagse schaatsen hebben we afgesloten op het Uitgeestermeer. Zo eindigde de kilometerstand op 136.

Om geld op te halen startte ik mijn eigen gofundme-account, die te vinden is via deze link: Laat Kenya niet in de kou staan . Ik zou het enorm waarderen als u een kleine bijdrage levert aan dit project, samen maken we de wereld een beetje beter. Wilt u meer weten of een donatie doen via de website, neem een kijkje op http://pamojakenya2021.nl/ Het was een prachtig weekend waar ik op terug kan kijken met veel plezier, spierpijn en hopelijk veel donaties.