Formuleren invullen: leuker kunnen we het niet maken, maar hulp is er ook nu!

De ingewikkelde belastingformulieren komen er weer aan. Hoe weet je of je alles goed invult? Hoe zorg je ervoor dat je niet onnodig moet bijbetalen? En misschien mis je kansen om geld terug te krijgen! MEE & de Wering is er om met je mee te kijken.

Goed invullen is belangrijk Mevrouw F. Koper, raadsvrouw in het team sociaal-juridische dienstverlening bij MEE & de Wering, maakt vaak mee dat mensen belastingvragen hebben. En dat het vervelende gevolgen kan hebben als het mis gaat met de invulling. Bijvoorbeeld: “Sommige mensen hebben twee inkomens, zoals bij twee banen, of werk naast een uitkering. Dan moet je de loonheffingskorting alleen op het hoogste inkomen laten toepassen. Dat klinkt moeilijk, maar is gemakkelijk te regelen. Ik zie vaak dat deze korting toch twee keer wordt gebruikt. Mensen moeten dan bij de aangifte Inkomstenbelasting bijbetalen. Dat kan een flinke tegenvaller zijn.” Het kan ook meevallen: “Als je veel ziektekosten hebt die niet door de verzekering worden vergoed, kun je misschien geld terugkrijgen. Zonde om die kans te laten liggen!”

Voorkom problemen Als je inkomen niet zo hoog is, kun je recht hebben op toeslagen. Bijvoorbeeld voor je zorgverzekering of huurtoeslag als bijdrage voor de huur. Deze toeslagen moet je de eerste keer zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Daarna lopen ze meestal automatisch door. Maar kloppen de bedragen nog wel? Koper waarschuwt: “In december hoor je van de Belastingdienst wat je toeslagen voor het nieuwe jaar zijn. Voor die ‘voorschotbeschikking’ kijken ze naar het inkomen van twee jaar geleden. Maar soms is je inkomen omhoog of juist omlaag gegaan. Of je gaat scheiden, of er komt iemand bij je wonen. Dat moet je zélf doorgeven aan de Belastingdienst. Krijg je te veel toeslag, dan moet je later terugbetalen. Dat is soms veel geld. Als je te weinig hebt gekregen, dan kan de Belastingdienst achteraf nog bijbetalen. Maar daar moet je soms wel zelf om vragen.”

Mevrouw Koper drukt daarom iedereen op het hart om in de gaten te houden of veranderingen gevolgen hebben voor de Belasting. “Als je niet zeker weet, dan kun je beter een professional laten meekijken. Dat is ons vak.”

Hulp van MEE & de Wering: ook in coronatijd! Wil je hulp hebben met je (belasting)formulieren? Heb je vragen over inkomen, uitkering of toeslagen? Is er een probleem met je verhuurder of vragen over studiefinanciering? Je kunt terecht bij de sociaal-juridisch dienstverleners van MEE & de Wering. Deze hulp is gratis voor mensen die het nodig hebben.

Ook nu het vanwege corona lastig is om naar het wijkcentrum of naar het kantoor te komen, krijg je hulp. Wij zijn er voor alle inwoners die ondersteuning nodig hebben op het gebied van geld, werk, relaties, opvoeden, wonen of activiteiten.

Telefonisch of via beeldbellen: Blijf dus niet zitten met je vragen! Wij zijn elke dag bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur via 088 – 00 75 000.