Tweede top-jazz-act in Oudorp

Fotografie: Moama

Drijvend op de herinnering aan het fameuze optreden vorig jaar van Jan van Duikerens JVD4, waren de verwachtingen voor het tweede jazzconcert in Oudorp hooggespannen. Zouden saxofonist Benjamin Herman en het Robin Nolan Trio het succes kunnen evenaren?

De line-up mag er zijn


Benjamin Herman wordt alom erkend als een ware jazz-icoon en een van de meest originele en productieve jazzmuzikanten in Nederland. Hij heeft tientallen eigen albums uitgebracht en speelde mee op meer dan honderd albums van bekende jazzmusici.


De voorman van het Trio is ... u raadt het al, Robin Nolan. Hij is een meestergitarist. Men beschouwt hem als een van ’s werelds beste gipsy-jazz-gitaristen sinds de legendarische Django Reinhardt.

Het trio wordt gecomplementeerd door Arnoud van den Berg op de contrabas en ritmegitarist Jan Brouwer. Arnoud is een van de vaste leden van het trio. Voor hem komen daar alle belangrijke aspecten van de muziek samen: creativiteit, gevoeligheid, groove, swing, inspiratie en vertrouwen.


Jan is al sinds zijn 15e een actieve muzikant in de (inter)nationale gipsy-jazzscene. Van 1997 tot 1999 was hij vast verbonden aan het trio, en als de gelegenheid zich voordoet is hij graag weer van de partij. Jan kwam in 2001 als tweede ritmegitarist bij het Fapy Lafertin Quintet en sinds oprichting is hij ritmegitarist bij Reinier & Pigalle44.

SFEERVOL OPTREDEN


Alle vier hebben zij de wereld bereisd, in elkaars gezelschap of samenwerkend met andere musici
om overal concerten te geven.

Benjamin, Robin, Arnoud en Jan maakten er echt een feest van. Arnoud en Jan produceerden een strakke ritmische basis, waarop het veilig improviseren was voor Benjamin en Robin. Het publiek werd op die manier verwend met een saxofonist en een gitarist die op de top van hun kunnen speelden, elkaar afwisselend als solist. Het gipsy-karakter van de muziek deed de rest; de mensen in de zaal beloonden hen met vele opendoekjes.

Aan de subtiele communicatie tussen de bandleden was af te lezen dat het ook voor hen een geslaagde avond was. Leuk om te zien dat Robin goedkeurend glimlachte bij solo’s van Benjamin, die op zijn beurt Robins improvisaties lachend en knikkend tot zich nam. Jan en Arnoud hielden elkaar ook in het oog, om samen de tempowisselingen en kleine stiltes nauwkeurig te timen. Slaagde dat dan deed Jan’s glimlach telkens zijn snor krullen. Een zeker teken dat het “snor zat”.

Sponsoren

Organisator Alexander Stegeman bedankte na afloop de sponsoren.
Een terecht gebaar, omdat zij het mogelijk maken fenomenale musici te laten optreden in Oudorp, in een knusse setting, met een klein maar dankbaar publiek.

Deze sponsoren waren, in willekeurige volgorde:
Raadhuis (creative agency), Barnautica (yachting), Schram Advies (belastingen, administraties), Janszoon (damesmode), Wijnhuis Oudorp, Folmer Entertainment, Landman Assurantiën en Bejo (druk en print)

Fotografie: Moama