20/21
  • Pages
  • Editions

Munnikenweg officieel een monument

Een officieel monument

Op 8 december wordt een fietstocht gehouden vanuit het stadhuis naar de kruising Munnikenweg/Kasteellaan. Daar wordt een straatnaambordje onthuld. Deze ceremonie is het sluitstuk van het proces om de Munnikenweg tot gemeentelijk monument te verheffen. Wat maakt deze weg zo belangrijk? Het is de ouderdom van de weg en het belang ervan in vroeger tijden. Wat ook meespeelt, zeker nu, is de fraaie ligging in het groen, het karakter van de met kinderhoofdjes geplaveide weg en het feit dat er in de wijde omtrek niet zo’n weg te vinden is.

Een stukje geschiedenis

De Hollanders/Kennemers en de Westfriezen hadden in de vroege middeleeuwen flink wat met elkaar te stellen. De Westfriezen vielen geregeld Holland binnen en trokken plunderend, moordend en brandstichtend rond, totdat zij tegengehouden of achtervolgd werden door de Hollandse graven en hun legers. Die namen wraak door Westfriesland binnen te vallen, zover als Schagen en Winkel. Het waren bloedige gevechten. Oudorp zat soms tussen twee vuren, het lag op de grens van Holland en Westfriesland.

Graaf Floris V liet in 1286 een dijk aanleggen vanuit Alkmaar door het drassige land naar Oudorp en bouwde twee dwangburchten om de Westfriezen beter in toom te kunnen houden. Dat zijn de Middelburg en de Nieuwburg, waarvan de restanten in het groen van de Oudorperhout liggen. De dijk werd later de Munnikenweg.

8 DECEMBER


Fietstocht vanuit het stadhuis naar de kruising Munnikenweg/Kasteellaan

Dat een ludieke fietstocht vanuit het stadhuis naar de Munnikenweg wordt gehouden heeft te maken met het feit dat de weg bekend/berucht is bij wielrenners. Vaak wordt de weg dan ook opgenomen in het parcours van de Profronde van Noord-Holland. Het is ons eigen stukje Parijs-Roubaix. Dat verklaart ook dat Laurens van Dam op 8 december meefietst en zo het evenement extra cachet geeft.