• Pages
  • Editions
01 Cover
02 index
03 Colofon
04 Column
05 Nathalie
06 Activiteiten De Wachter
07 Activiteiten De Oever
08 Kort Nieuws
09 Voor Mekaar
10 Dansen met parkinson
11 Nieuwe bestuurders
12 JOL
13 Alkmaarse kanaal
14 Theaterstuk
15 Hortus Alkmaar
16 Pasar Kecil
17 DJ gezocht
18 Walk & Talk
19 Het Odensehuis
20 Agenda

Aandacht voor de historie en de toekomst van het Alkmaarse kanaal

Jaagpad langs het Noordhollands kanaal, op de achtergrond de kalkovens van Stoel en rechts de gebouwen van buitenplaats Oostwijk, ca. 1900

Bekijk de gebiedsbiografie

De prent is in 1861 gemaakt door B.C. ten Berge en toont het kanaal gezien vanaf het Zeglis. (Collectie Regionaal Archief Alkmaar)

Bron foto's : https://www.alkmaar.nl/wp-content/uploads/sites/2/2023/07/230725-klein-1.-Gebiedsbiografie-Noordhollands-kanaal-Alkmaar.pdf

Gebiedsbiografie

Voor het Alkmaars Kanaal is een gebiedsbiografie opgesteld. Deze schetst de levensloop van het gebied vanaf het ontstaan van het landschap, ver voor de start van onze jaartelling, tot aan de dag van vandaag. Beschreven wordt onder meer de geschiedenis van het gebied en de invloed van de mens op het gebied. Het kanaal heeft in dit rapport de hoofdrol. Daarnaast zijn de oevers en de omliggende gebieden hierin opgenomen. Het onderzoek is gedaan om inzicht te geven in de geschiedenis en erfenissen van het gebied. Dit wordt gebruikt bij de plannen voor de herinrichting van het gebied.

Verhaal van eigen bodem

Het opstellen van een gebiedsbiografie is een methode om de historie en gebruiksgeschiedenis van een gebied in kaart te brengen. De professionals van Bureau SteenhuisMeurs voerden onderzoek uit en maakten een uitgebreid, overzichtelijk en rijk geïllustreerd rapport. Een tijdlijn over het ontstaan van het Noordhollandsch kanaal en het omliggende landschap schetst een duidelijk beeld. Ook is de historie van ieder gebied waar ontwikkelingen gepland zijn, stuk voor stuk in kaart gebracht aan de hand van kaarten en historisch beeldmateriaal.

Timmerman's Graan- en Meelhandel vanaf het Zeglis aan de overkant van het kanaal.

Gouden regels

Het rapport eindigt met aanbevelingen over het behouden van de Alkmaarse identiteit in de vorm van gouden regels, onder andere dat het verhaal van het kanaal en van Alkmaar zichtbaar gehouden en gemaakt moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld door waardevolle gebouwen te koesteren en door het aanbieden van wandel- en fietsrouten langs historische punten. Ook liggen er kansen voor parken en groenstroken en voor horeca en recreatieplekken aan het water. Daarnaast is het belangrijk om de verschillende sferen van de stad te koesteren om te voorkomen dat elk gebied dezelfde uitstraling, sfeer en architectuurtaal krijgt. Tot slot is het advies om wie ontwikkelt ook terug te laten geven en daarmee als gemeente bijvoorbeeld bij te dragen aan de culturele sector, het sociaal domein en de duurzaamheid van de stad.

Inspraak op de plannen

De gebiedsbiografie van het kanaal is toegankelijk voor een breed publiek. Het is daardoor geschikt voor inwoners om inspraak te geven op de ontwikkelplannen van de verschillende gebieden. Het rapport is te lezen op de website van het Alkmaars Kanaal.

De prent is in 1861 gemaakt door B.C. ten Berge en toont het kanaal gezien vanaf het Zeglis. (Collectie Regionaal Archief Alkmaar)

Molen de Eendracht van de Weezenpolder met rechts de Houtvaart. De boerderij aan de overkant van de vaart, uiterst rechts op de foto, is in 1956 aangekocht en afgebroken door de gemeente ten behoeve van de aanleg van de stadskwekerij. Links de gebouwen van de gasfabriek. 1910. [RAA]