Interview: Martin van Hooff


Fotograaf
Joop Boek

De naam Joop Boek is al elke keer genoemd in dit magazine. En terecht, want zijn foto’s hebben voor velen de herinnering aan de Ronden van Oudorp in de jaren
1982 – 1991 levend gehouden.
En, zoals Joeri Stoop schrijft, bracht zijn foto in de krantenrubriek FotoBoek in juli vorig jaar de inspiratie om de Ronde nieuw leven in te blazen.

Hoog tijd dus om een gesprek te hebben met Joop, die zo’n 50 jaar geleden als sportfotograaf aan het werk ging voor de Verenigde Noord-Hollandse Dagbladen. Zijn opdracht was onder meer het volgen van AZ, Ajax en Volendam. “Het was nog in de tijd van de fotorolletjes, zelf ontwikkelen en vervolgens een print maken” zegt Joop. “Het echte handwerk, wat soms betekende dat ik halverwege de vrijdagwedstrijden al naar huis moest om de foto op tijd gereed te hebben voor de krant van zaterdagmorgen. De ommekeer kwam bij de digitalisering van het fotografenwerk. ”Digitale camera’s, behoorlijk wat shots maken en dan in de rust en na de wedstrijd op de computer de beste opnames uitzoeken en klaar is Joop. Dat scheelde uren arbeid ”.

10 foto-jaarboeken van AZ

Joop zijn werk is vastgelegd in 10 foto-jaarboeken van AZ. In 2008 verscheen ‘Fotoboek Sport in Noord-Holland’ met een mooie selectie uit zijn omvangrijke oeuvre. Inmiddels is hij al 10 jaar niet meer in loondienst, maar volgt als freelancer nog altijd AZ voor de krant.

De jaren 80

Als Oudorper kende Joop ten tijde van de eerste wielerronde in Oudorp in 1982 Rein Jagtenberg, die een van de organisatoren van de Ronde was, al lang. Via Rein kwam hij ook in contact met de R for Hair-Onze Krant-Slikker Sport formatie, ofwel de Roks-wielerploeg. Daarmee stond het ook vast dat hij de fotograaf zou zijn van de Ronde van Oudorp. Van de tien koersen heeft hij er dan ook maar 2 of 3 gemist.

FotoBoek

Begin 2017 legde Ype Minkema, chef Sportredactie van de krant, Joop een idee voor. “Of ik mee wilde werken aan de publicatie van mijn foto’s in een serie van zes wekelijkse artikelen in de zaterdagkrant, onder de naam FOTOBOEK”. Geen fotograaf zou dit een slecht idee vinden, dus Joop stemde toe, niet vermoedende dat de serie nu, na twee-en-een-half-jaar, nog steeds zou lopen en een groot aantal fans zou hebben. Joop: “De foto’s hebben een tweede leven gekregen, dat vind ik heel mooi, ik krijg er veel reacties op”.

Een derde leven

Het was natuurlijk onvermijdbaar dat ook de foto’s van de Ronde van Oudorp in de serie FOTOBOEK zouden langskomen. In juli 2018 was het zo ver. De mooie herinneringen die daardoor werden opgeroepen, triggerden Rein en de gebroeders Joeri en Ivar Stoop om de Ronde van Oudorp na bijna dertig jaar te laten herleven. In alle publiciteit daar omheen krijgen Joop’s foto’s een derde leven.


Joop is uiteraard van plan de koers op 25 augustus te volgen. Op de vraag “Neem je jouw camera mee?“ zegt hij “Misschien wel om een enkel plaatje te schieten voor mijzelf. Aan de andere kant, alleen maar genieten, een beetje rondlopen en hier en daar mensen spreken, trekt me meer”.