“De Hel van Oudorp” herleeft

In de jaren 80 van de vorige eeuw kende Oudorp een officiële wielerronde, ook wel bekend als de ‘hel van Oudorp’. Het is geen toeval dat in het jaar waarin Alkmaar het EK-wielrennen organiseert ook ‘de hel’ herleeft. Een groepje wielerliefhebbers heeft de stoute schoenen aangetrokken en pakt de organisatie opnieuw op. Een mooi initiatief dat goed past in het profiel van Alkmaar als sportstad en in ons motto “Alkmaar Fietst”.


En ik kan nu uit ervaring spreken; de organisatie van een wielerevenement is geen sinecure! Het parcours, het wedstrijdschema, het rennerskwartier, de wedstrijdleiding, de jury, de vrijwilligers, de veiligheid, communicatie, sponsoring, het is ‘a hell of a job’! Knap dat dit allemaal in Oudorp door een groep liefhebbers van de wielersport weer wordt opgepakt. En met als resultaat een leuk gevarieerd programma. Laagdrempelig ook, iedereen kan meedoen!

Dat is ook precies wat ‘Alkmaar Fietst’ beoogt. Met als start de Europese Kampioenschappen is “Alkmaar Fietst” het programma om de Alkmaarse fiets- en wielerinfrastructuur te verbeteren en het fietsen verder te stimuleren. Inderdaad, het is geen toeval dat ‘de hel’ helpt aan dit doel bij te dragen.


Met de Munnikkenweg als uitgelezen parcours, niet alleen voor de hel, maar ook voor de Ronde van Noord-Holland én het EK-wielrennen is 2019 gewoon hét 'wielerjaar van Oudorp'. Veel succes vandaag voor het stichtingsbestuur en de vrijwilligers om het evenement vanaf nu weer een vaste plek op de koersagenda te geven. De inwoners van Oudorp, de toeschouwers en de renners wens ik een mooi wielerspektakel toe!

Pieter Dijkman Wethouder sport