DE STADSFABRIEK
________
Feuilleton over een unieke broedplaats (Deel 2)
Tekst en foto’s: Marcel van Deursen
DE STADSFABRIEK__________
Feuilleton over een unieke broedplaats (Deel 2)
Tekst en foto’s: Marcel van Deursen
Het is tropisch warm. Terwijl ik mijn fiets op het terrein van de stadsfabriek stal bedenk ik me dat ik in plaats van een lange broek beter een korte had kunnen aantrekken.
Het terras van de Stadskantine is verrijkt met parasols waaronder verschillende bezoekers plaatsgenomen hebben. Een ideale plek voor ontmoeting en voor sommigen een perfecte werkplek.
Afspraak
Op zoek naar Nicolette De Wandeler kom ik iemand tegen die ogenschijnlijk de beheerder is. Hij polst mijn bedoeling, laat me achteloos weten dat ze vast al onderweg is om daarna de open keuken in te lopen.
Er is op wat passanten na verder bijna niemand binnen. Terwijl ik aan een lange tafel plaatsneem realiseer ik me hoe groot deze ruimte is. Desondanks hangt er een gezellige en intieme sfeer die past bij wat je van een broedplaats mag verwachten; een plek waar creatieven, ondernemers, kunstenaars, gamers en muzikanten samenkomen of een werkruimte hebben.
Nicolette laat op zich wachten en zelfs de beheerder vindt het te dol worden. “Ik zal haar even bellen,” stelt hij ongevraagd voor. Nog geen minuut later loopt ze de kantine binnen. Na haar enthousiaste begroeting vangen we, zonder verdere plichtplegingen, gelijk aan met het gesprek over het door mij gekozen onderwerp, Go4Tech.
De weg kwijt
Begonnen als re-integratieproject onder de naam “Tijd voor Techniek”, aangehaakt bij Alkmaars Fablab beter bekend als De Kaasfabriek en uitgegroeid tot het huidige Go4Tech. Aldus de korte versie van de ontstaansgeschiedenis van een laagdrempelig re-integratie project met als doel techniek onder de mensen te brengen. Terwijl Nicolette enthousiast vertelt over haar rol als beginnend jobcoach bij “Partner in Werk” en het project dat zij samen met André van Rijswijck is gestart, raak ik de weg kwijt. Als je nooit gehoord hebt van Fablab of Kaasfabriek weet je niet wat er achter deze namen schuilgaat.

Even uitleggen
Partner in Werk blijkt een arbeidsmarktspecialist met een mensgerichte benadering. Naast bemiddeling, adviseren en ondersteunen zij kandidaten, werkgevers, overheid en werknemers. Gezien de betrokkenheid bij en huisvesting in een broedplaats als de Stadsfabriek gaan zij uitdagingen niet uit de weg waarmee zij zich onderscheiden van reguliere bemiddelaars.
De Kaasfabriek (ofwel Fablab regio Alkmaar) legt zich toe op omzetting van creatieve ideeën in producten. Het biedt een plek om te experimenteren, kennis te vergaren over techniek en nieuwe ontwikkelingen, maar vooral om te ontmoeten en zelf met de machines aan de slag te gaan. Dit alles onder het motto droom, doe en deel.
FabLab staat voor Fabrication Laboratory; een plek voor onderzoek, innovatie en ontdekking. Deelnemers kunnen er spelen, creëren, leren, ondersteunen en ontdekken. Noem het een werkplaats met laagdrempelige toegang tot een aantal computergestuurde machines, waarmee ideeën kunnen worden omgezet in tastbare producten. Belangrijk kenmerk is uitwisseling met andere fablabs. Samen vormen zij een mondiaal netwerk van kweekvijvers waar innovatie en cocreatie centraal staan.

Go4Tech
We lopen naar een hoek in het enorme gebouw waar Go4Tech ondergebracht is. Nicolette gaat me voor. Midden in de ruimte van deze zogenaamde sociale makershub, staan tafels opgesteld in een cirkel. Meerdere mensen werken geconcentreerd achter schermen. Langs de wanden staan enkele 3D printers, in één van de hoeken een lasersnijder.
“Dit is waar we nu staan,” zegt Nicolette. “We zijn gewoon begonnen met wandelen, alsof het pad er al lag. In de twee jaar dat we nu bezig zijn sprake van een organische ontwikkeling.”
Volgens Nicolette komen de meesten van ver; er is sprake van problemen op meerdere leefgebieden en uitdagingen zoals ADHD en autisme. Go4Tech stelt daar dagbesteding, hulp bij het vinden van werk dan wel het volgen van onderwijs tegenover. De voorziening is op werkdagen open en er kan naar eigen behoefte worden deelgenomen. Gemiddeld zijn deelnemers één tot vijf dagdelen aanwezig. Er wordt altijd begonnen met een basiscursus om de machines te leren kennen en bedienen. Na het behalen van het certificaat mag iedereen proberen eigen ideeën in de praktijk te realiseren. Naast hulp bij de uitvoering wordt er een zorgplan opgesteld met elementen als op tijd komen, structuur, sociale vaardigheden, samenwerken en opkomen voor jezelf.
Succesvol
Het is een lange weg die voor sommigen resulteren in een baan of opleiding. De trajecten beslaan al gauw anderhalf tot twee jaar. Anderen zijn hier (nog) niet aan toe; zij kunnen een bijdrage blijven leveren en hun talent ontwikkelen. Inmiddels hebben vijfendertig deelnemers Go4Tech weten te vinden. Vijftien zijn er doorgeleid naar werk of school. Dit resultaat mag niet worden onderschat want veel organisaties hebben deze doelgroep eerder opgegeven; men weet kennelijk de juiste snaar te raken. “Geen vooroordeel, geen voorwaarden, mensen serieus nemen en het heft in handen geven,” stelt Nicolette.
De Stadsfabriek biedt ongekende mogelijkheden. Onder hetzelfde dak kan moeiteloos worden samengewerkt met Fourzorg (jobcoaches en ambulante begeleiding), De Karavaan, Koel 310 (verhuur van werkruimten, voornamelijk aan zogenaamde startups), Indoor Beach (volleybal) en Straat! (skaten en freerun). Dat Partner in Werk haar hoofdkantoor gevestigd heeft in het kantoorgedeelte van het gebouw biedt natuurlijk ongekende mogelijkheden.

Projecten
Dankzij een vergoeding van het UWV voor het bieden van dagbesteding per geïndiceerde deelnemer, kunnen begeleiders worden betaald. Verder kan iedereen opdrachten aanleveren die tegen een redelijke vergoeding worden uitgevoerd.
De gemeente Alkmaar maakt regelmatig gebruik van de mogelijkheden van Go4Tech. Zo is een ambtsketting gemaakt voor de kinderburgemeester en binnenkort worden bijdragen geleverd aan de festiviteiten rondom de herdenking van Alkmaar Ontzet 450 jaar. In de grote kerk kunnen kinderen een poort bouwen van vooraf gemaakte kartonnen elementen die ze kunnen kleuren en versieren. Een ander initiatief is het maken van schilden die kinderen naar eigen inzicht kunnen versieren. Het idee erachter is veelzijdig; niet alleen biedt een schild bescherming, maar staat het ook voor kracht en de versiering en identiteit.
Heeft dit artikel uw interesse gewekt of bent u benieuwd naar de mogelijkheden van Go4Tech? Bezoek dan de website of ga naar de tentoonstelling CAMPUS ARTEM op 14 oktober 2023; een demonstratie van de mogelijkheden en gerealiseerde producten.
Uitzonderlijk
De volgende twee voorbeelden illustreren de mogelijkheden van Go4Tech en De Stadsfabriek. Als eerste de voorstelling “En wat doe jij?” waarin een reis langs verhalen van mensen zonder betaald werk centraal staat. De theatermaker Brecht Hermans maakte gebruik van verhalen van deelnemers aan Go4Tech.
Een tweede voorbeeld is een meisje dat wil studeren in het buitenland maar vanwege een fysieke beperking niet in staat is om geld te verdienen en kosten te dragen. Zij zocht een mogelijkheid om een door haar getekend tall ship in hout en grote oplage uit te laten voeren. Tijdens Sail Den Helder mogen kinderen tegen een vergoeding hun eigen schip versieren. “Prachtig initiatief dus dat doen we gratis”, zegt Nicolette terwijl ze me een voorbeeld laat zien.
De gelukzalige vrijheid van handelen die een broedplaats nu eenmaal kenmerkt, is de ideale omgeving voor deelnemers aan Go4Tech. Een veilige plek waar naadloze aansluiting op hun behoeften en mogelijkheden gerealiseerd wordt.
Geïmponeerd stap ik op mijn fiets. Petje af voor Nicolette De Wandeler en André van Rijswijck die geloven in de kwaliteit en mogelijkheden van mensen die door anderen zijn opgegeven.
Je verwacht het misschien niet maar dit vindt toch echt allemaal plaats in Oudorp!
Tekst en foto’s: Marcel van Deursen