Volkstuinvereniging “De Zeswielen” bestaat 50 jaar

Volkstuinvereniging Frieseweg
In het eerste kwart van de 20e eeuw ontstond een volkstuinvereniging Frieseweg. Deze tuin was gelegen achter de garage van Jac. Met, waar nu de Gravenweg ligt in het Ooievaarsnest. Men teelde daar voornamelijk aardappelen, bonen en andere groenten. In de jaren zestig werden echter de tuinen opgenomen in een nieuw bestemmingsplan. Er zouden woningen moeten komen op die plek.
De gemeente Oudorp schoot de vereniging te hulp. In 1969 werd door het gemeentebestuur besloten fl. 24.000 vrij te maken om een nieuw stuk grond aan te kopen. Dat werd het tuindersbedrijf van de heer P. Groen gelegen aan de Molenkade, het fietspad langs de Oudorper molens. De daar nieuw aangelegde tuinen werden verhuurd aan de volkstuinvereniging Frieseweg, onder het beding dat ook tuinders van buiten de vereniging daar een tuin konden huren. In 1971 kon men daar al de eerste producten oogsten.

Amateur-tuinvereniging de “Zeswielen”
Eind jaren zeventig werd het tuinencomplex verkleind om de fundamenten en de grachten van het naastgelegen kasteel Nieuwburg zichtbaar te maken in het veld. De grachten bleken door de tuinen te lopen, waardoor het hele complex opnieuw moest worden ingedeeld.
In 1972 werd op 25 september officieel de Amateur-tuinvereniging de “Zeswielen” statutair een feit. Sindsdien is dankzij de onderlinge samenwerking een hechte band ontstaan in het gemêleerde gezelschap van mannen en vrouwen, die niet alleen groenten en aardappelen verbouwen, maar ook geïnteresseerd zijn in het kweken van fruit, bloemen en kruiden. Het stimuleren van biologisch tuinieren staat bij de vereniging hoog in het vaandel, maar ook de sociale contacten en de educatie zijn kernpunten.
De vereniging werkt aan een herinneringsboek en in september gaan de leden het oogstfeest vieren. Volgens Voorzitter Hillebrand is de vereniging dan klaar voor de volgende vijftig jaar .
Het uitgebreidere artikel over deze volkstuinvereniging kunt u vinden in de Kroniek van Oudorp 2022 van de Stichting Historisch Oudorp



