Portret familie De Moel
Jan en Vera de Moel
Vandaag ontmoet ik de familie Jan en Vera de Moel in de knusse woonkamer van hun mooie 120 jaar oude huis, wat eigenhandig in de jaren door Jan is vernieuwd en verbouwd. De ruimte ademt herinneringen. Enkele keren per week zie ik dit echtpaar fietsen en dacht wat een mooi stel. Daar is , gezien hun beider hoge leeftijd, vast een levendig portret over te maken.
Vera is geboren in Anna Paulowna, op 7 juli 1935. Het gezin telde 11 kinderen. Later heeft ze in Wervershoof de lagere school doorlopen en in Hoogkarspel de naaischool gedaan. Daar behaalde ze ook haar middenstandsdiploma.
Jan
Jan werd geboren op 1 april 1932 in de Nollen, drie huizen voor de spoorovergang. In 1943 verhuisde het gezin naar hun huidige woning in Oudorp. Na de lagere school volgde hij de timmermansopleiding.
Vera en Jan hebben elkaar ontmoet via het volksdansen. Dat deden ze allebei graag. Tussen de beide clubs was er een jaarlijkse uitwisseling. Toen de zus van Jan ging trouwen en hij voor de bruiloft een meisje mocht meenemen, koos hij Vera. Tijdens dit feest sloeg de vonk tussen hen over, om nooit meer uit te doven! Hun 60e huwelijksdag werd op 22 augustus 2019 gevierd.
Vera
Vera was altijd heel actief als vrijwilliger. Ze deed veel voor de parochiekerk en ook, dertig jaar lang, voor de goede doelenorganisatie KOOK. Tientallen jaren collecteerde ze – vaak samen met Jan - voor de KWF, de Nierstichting en het Reumafonds en was vele jaren bestuurslid van de Oranjevereniging. De koninklijke onderscheiding die burgemeester Piet Bruinooge haar opspeldde was dan ook dik verdiend! Zij laat hem vol trots aan mij zien.
Voetbal
Jan was betrokken bij Kolping Boys. Niet alleen sportief, hij maakte zich ook nuttig door te helpen de kantine te bouwen. Een van zijn eerste werkgevers was Fokker. Werken op Schiphol en logeren bij een vriendelijke hospita in Amsterdam hield hij niet uit, want wonen in de grote stad beviel hem niet. Later had hij een baan bij de gemeente Alkmaar en heeft heel lang fotografie als zijn hobby gehad. Menige foto over Oudorp in vroeger jaren komt van zijn hand. Ook was hij een van de oprichters van de Stichting Historisch Oudorp.
Sportief zijn ze beiden ook geweest. Ze deden aan trimmen, badminton, zwemmen en fietsten veel. Jan maakte wel duidelijk dat Vera hierbij de stimulerende factor was. Ook werden elk jaar met de kinderen fietsvakanties gehouden in Nederland en dan verbleef het gezin in een zomerhuisje van de gemeente Alkmaar. Later gingen Jan en Vera regelmatig mee met georganiseerde reizen naar steden in Rusland, Spanje, Roemenië en Italië. In Roemenië ondersteunden zij twee straatarme families. Verona in Italië was vooral geliefd bij hen om de mooie operavoorstellingen. Omdat hun (helaas veel te vroeg overleden) zoon Dick Jan bij de Stopera werkte, gingen ze ook graag naar dat theater.
Ondanks dit grote verlies en hun inmiddels eigen lichamelijke ongemakken, proberen zij samen nog heel wat van hun leven te maken. Zij gaan op de (aangepaste) fiets overal op af en eten viermaal per week buiten de deur. Driemaal in de Oldeburgh en elke donderdag in het wijkcentrum De Oever. Ze ontmoeten nog altijd veel mensen en voelen zich verwarmd door de vele foto’s en herinneringen in hun huis waar zij elkaar, met enige hulp van Alkcare, steunen waar dat kan.


