Emmy Reijngoud


Interview: Henny Boels

Fotografie: Nick Groesbeek

Of ik een vroegere schooljuf wil interviewen. “Altijd leuk om schoolverhalen van vroeger te horen”, dacht ik. Maar bij Emmy Reijngoud (1940) pakt het heel anders uit. Ze heeft geen tijd om uitgebreid met haar vroegere schoolervaringen bezig te zijn. Ze heeft interessante hobby’s waar ze zich graag mee bezig houdt. Een boeiend gesprek volgt.

Emmy Reijngoud

Woont sinds 1965 in Oudorp. Emmy: “Ik ging voor mijn Kweekschool opleiding stagelopen bij de openbare school aan de Munnikenweg, wat later een betaalde baan werd. Toen ik na vijf jaar kinderen kreeg ben ik gestopt met werken. In die tijd mocht je met vijf maanden al met zwangerschapsverlof, want je kon niet met een zwangere buik voor de klas staan. Eigenlijk was het ook niet gangbaar voor de klas te staan als je getrouwd was, maar daar deed de gemeente niet moeilijk over”. Emmy vervolgt: ”Na zeven jaar gestopt te zijn geweest, vroegen ze mij weer terug te komen om lesuren op te vangen en dit is langzaam weer uitgebreid naar een vaste aanstelling. Dat heb ik tot 1996 gedaan”. Na 26 jaar onderwijs maakte Emmy plaats voor een jongere die graag als onderwijzeres wilde werken en moeilijk een baan kon vinden.

Marten en Oopjen

Eenmaal gestopt met haar werk is Emmy zich volledig op haar hobby’s gaan richten. Emmy vertelt dat het verdiepen in de historie van onder andere Alkmaar en Oudorp haar grootste passie is. “Ik verdiep mij graag in de geschiedenis van Alkmaar en Oudorp, omdat je dan veel komt te weten over de levens van andere mensen. Dat is heel interessant”. Emmy vervolgt: ”Zo heb ik mij ook verdiept in de geschiedenis van Marten en Oopjen, twee kunstwerken van Rembrandt. Ik ontdekte dat Oopjen de laatste jaren in Alkmaar heeft gewoond en dat ze ligt begraven in het koor van de Grote Kerk”. Ik ben verrast door de nuchtere manier waarop Emmy mij dit meedeelt. Het zijn immers belangrijke kunstwerken voor Nederland en Frankrijk. En het lijkt mij fantastisch dat je dan een bijdrage kan leveren aan de historie van deze kunstwerken. Maar Emmy blijft nuchter. Ze laat nog een artikel over de geschiedenis van Marten en Oopjen zien waarmee zij het Noordhollands Dagblad heeft gehaald.

Schrijven

Emmy heeft ook een boek samengesteld en uitgegeven over de familie van haar moeder: de familie Zult. En nu werkt ze aan een boek over het Apostolische Genootschap in Alkmaar, dat dit jaar 125 jaar bestaat.

Emmy laat mij dan de Kronieken zien, het tijdschrift van Stichting Historisch Oudorp waarin zij schrijft over de geschiedenis van de gouden duiven op de carillon aan de Nyenburgh.

Oud Schrift

Vanuit haar interesse in historie is Emmy zich ook gaan bezighouden met Oud Schrift. Emmy: “Met een groep transcriberen wij teksten. Dat betekent dat we de tekst opnieuw uitschrijven. Soms is dit lastig, want ieder handschrift en elke letter moet je leren kennen. Dan heb je de context nodig om daarachter te komen. Ook door Oud Schrift kom je veel over andere mensen te weten. En dat blijf ik altijd boeiend vinden”

Zingen

Je zou denken er is niet veel tijd meer over, maar bij Emmy wel. Emmy: “Twee jaar geleden ben ik met ik privé zanglessen begonnen. Ik zing al heel lang in een koor, hoewel daar door corona het afgelopen jaar de klad in kwam. Door die zanglessen leer ik hoe ik nog meer ontspannen kan zingen. Vooral je keel niet dichtknijpen, maar voor in de mond zingen. Zo zie je maar je bent nooit te oud om te leren”. Emmy heeft een familieleven samen met haar man, twee dochters en een zoon, twee schoonkinderen en zes kleinkinderen.