Foto expositie Munnikenweg 750 jaar | deel 2

Marian Dekker
De Munnikenweg is een zeer oude verbindingsweg die al de dertiende eeuw werd aangelegd door graaf Floris de Vijfde. Het was dé toegangsweg vanuit Kennemerland naar West-Friesland. Het gebied waar hij doorheen liep, nu de Oudorperpolder, was toen zeer drassig. Deze verbinding werd zelfs zo belangrijk gevonden dat er aan deze weg twee kastelen zijn gebouwd, de Middelburg en de Nieuwburg van waaruit weerstand kon worden geboden aan de opstandige Westfriezen.

Marcel Kramer
Van recentere datum zijn de deels nog aanwezige restanten uit de Tweede Wereldoorlog zoals de fundering van het Widerstandsnest bij de aansluiting van de ventweg op de Munnikenweg en natuurlijk de drakentanden zelf. Een deel van de drakentanden is gesloopt. Gelukkig bleek de gemeente in 2017 het belang ervan alsnog in te zien en zijn ze aan de zuidkant deels weer zichtbaar gemaakt met een informatiebord.

Ans Schukking
Op 9 februari 1951 wordt in café Muizenvreugd besloten om de Buurtvereniging 't Ooievaarsnest op te heffen en Speeltuinvereniging Ons Kinder Belang op te richten. De locatie is een gehuurd stuk terrein van de voetbalvereniging Randers, daar waar nu de Roerdompstraat en de Scholeksterstraat zijn gesitueerd. Op 6 april 1968 wordt de naar de Munnikenweg verplaatste speeltuin geopend door de burgemeester van Oudorp, de heer Koos Kok.

Anna Groentjes
Door de eeuwen heen was de wegverharding alleen maar puin maar daar kwam rond 1870 een einde aan. Het kronkelige middendeel van deze dijkweg werd toen recht getrokken en de verharding met Belgische kasseien werd vervolgens aangebracht. De zogenaamde Ben Ahin-keitjes, afkomstig uit een steengroeve bij de Belgische plaats Hoei, zijn omstreeks 1890 gelegd. Momenteel wordt de Munnikenweg gerenoveerd, maar de kasseien worden hergebruikt.

Joop Boek
Op 8 december 2018 werd het besluit genomen waarmee de Munnikenweg officieel gemeentelijk monument werd. Omdat de weg geliefd is onder wielrenners was dit voor de gemeente Alkmaar aanleiding om een fietsdoop onder aanvoering van profwielrenner en Oudorper Laurens ten Dam te organiseren. Er werd een nieuw straatnaambord onthuld waarop te lezen staat dat de Munnikenweg ruim zeven eeuwen geleden aangelegd is door graaf Floris V.

Rolf Huese
Molen 't Roode Hert is een in 1925 gebouwde en als korenmolen ingerichte achtkante bovenkruier met stelling in het ,nu, Alkmaarse stadsdeel Oudorp. Op 17 juni 2010 brak tijdens het malen de roede met de Ten Have-kleppen, waarbij aanzienlijke schade aan het gevlucht en de molenromp ontstond. Nadat medio 2012 de fondsen voor reparatie verworven waren, kon de molen in september 2012 weer in gebruik worden genomen.

Paul van Berkum
Stolpboerderij "Eendracht maakt Macht" uit 1881 met bijbehorende erfafscheiding is een officieel rijksmonument. De stolp is gelegen op een ruim erf aan de noordzijde van de Munnikenweg en het klassieke voorerf wordt van de openbare weg afgescheiden door een prachtig smeedijzeren hek. Onder de plank met naam van de stolp zijn twee handen gesneden geflankeerd door twee tortelduifjes. De handen grijpen ineen, waarmee de naam van de boerderij gesymboliseerd wordt.

Marjan Waltman
In de Eerste Wereldoorlog waren, rondom de Belgische loopgraven, bloeiende klaprozen de enigen die wat kleur gaven aan het grauwe oorlogsgebied. Dit was voor de Engelsen reden om de klaproos tot hun symbool te maken van de slagvelden. Ook de Munnikenweg is in het verleden het toneel geweest van veldslagen (Holland tegen West Friesland, Grote Peer en de Spanjaarden) en dat maakt deze foto heel toepasselijk.

Jan Egbergen
De Openbare Lagere School (nu OBS De Zes Wielen) dateert van 1939 en is gebouwd in de Amsterdamse Schoolstijl. Hij was de opvolger van het schooltje dat zich tot die tijd onder het dak van het Raadhuis te Oudorp bevond. Het woonhuis ernaast, in Delftstraditionele stijl, werd tegelijkertijd gebouwd als onderwijzers woning. De meeste Oudorpers zullen zich meester Klunder wel herinneren die er vele jaren met zijn gezin woonde.

Lida Leijen
Op 10 juni 2022 ontdekten stadsarcheologen van Alkmaar bij werkzaamheden aan de Munnikenweg restanten van een Middeleeuwse brug. De ontdekte brug ligt korte afstand van kasteel de Middelburg en lag over de vaart die Alkmaar en het Vroonermeer met elkaar verbond. Op kaarten uit de 16de eeuw wordt de brug al aangegeven en zij wordt omstreeks 1400 gedateerd. Tekeningen van de brug zijn er niet en nu kunnen we ons eindelijk enigszins een beeld ervan vormen.

Menno Hes
De blauwe Ben-Ahin keitjes, in het land van herkomst (België) kasseien genoemd, vormen hier de slagader door het lage land van de Oudorperpolder. Zo zouden de Westfriezen het indertijd graag hebben gezien: de hele weg vanaf kasteel De Nieuwburg naar het zuiden open en zonder soldaten.
Alkmaar zou het zwaar te verduren krijgen! Inderdaad is dat ooit gebeurd maar de West-Friezen hebben het moeten bezuren. Dit rechte stuk weg was toen veel bochtiger.

Emmy Reijngoud
De Munnikenweg ligt er, bevroren in de winterse kou van 2010, verstild bij en sneeuw heeft de wilgen in haar greep. Wandelaars hebben het overgenomen van het gemotoriseerd verkeer en de stilte uit de tijd van graaf Floris de Vijfde lijkt weer te zijn teruggekeerd. Het skatebaantje kan haar letterlijke naam niet meer waarmaken en er kan alleen nog met een slee gespeeld worden. Zullen we dit beeld steeds minder vaak gaan zien?

Siemon Dijkstra
De boom die heel veel zag, was met een aantal collega’s, bij de werkverschaffing van de jaren’30 , geplant toen ook de fietsstroken van puin aan weerszijden van de Munnikenweg werden vervangen door de huidige gele klinkerbestrating. De boom zag de boerderij van Admiraal in de vijftiger jaren gesloopt worden en het skatebaantje begin jaren ’90 verrijzen.
Hij zou bekend worden als de Oudorpse schoenenboom en heeft de wegrenovatie van 2022 niet overleefd.

Mariska Smit
Het zou een vergezicht kunnen zijn dat de Spanjaarden in 1573 graag zouden hebben gezien vanaf hun legerplaats in Oudorp: Alkmaar in vlammen op! Gelukkig is het beeld minder dramatisch en zijn de keitjes van een verstilde Munnikenweg hier getuige van een prachtige zonsondergang in de late zomer van 2019 toen nog niemand van corona had gehoord. Zelfs het skatebaantje ligt er verlaten bij.