Het najaar: Het Vergeten Plantseizoen

Het najaar is een goed jaargetijde om te planten en te zaaien in de tuin en te zorgen voor een jaarrond mooie, kleurige tuin. In het najaar droogt nieuwe aanplant minder snel uit, wat veel water geven scheelt. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaapstand’ zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen.

Wie in het najaar plant hoeft niet tot het voorjaar te wachten voor hij resultaat van zijn tuinarbeid ziet. Sommige planten bloeien juist in het najaar mooi, zoals de herfstaster. Dat geldt ook voor besheesters en siergrassen. Een goede tip is om een struik van een volwassen klimop te planten. Deze groeit niet meer klimmend, maar is een losstaande struik. Bloemetjes zijn er pas in oktober en dat is belangrijk voor heel veel insecten. Het is de laatste mogelijkheid om nog even ‘bij te tanken’ voor de winter. Daarnaast zijn de besjes rijp in februari, de periode dat vogels honger hebben. Merels zijn er verzot op. De maand oktober is door Stichting Steenbreek uitgeroepen tot de maand van ‘Het Vergeten Plantseizoen’. Samen met een groot aantal organisaties zet Stichting Steenbreek zich in om de Nederlandse tuinen te vergroenen. Ook in Alkmaar doen we mee.

Inspirerende tuinavond

Steenbreek Alkmaar organiseert in oktober vier avonden over een groene tuin. Jeanine Jonker, tuinprofessional en vakbekwaam hovenier, vertelt je wat je in het najaar in je tuin kunt doen. Ze laat zien welke planten weinig onderhoud vragen, hoe je dieren naar je tuin lokt en een bloementuin aanlegt.

Tuinavond in De Oever: Een bloeiende lente…plant je in de herfst

Bloemen; we zijn er allemaal gek op. Vlinders, bijen en de mens! Zet de stap om je tuin tot een waar bloemenparadijs om te vormen. Tegel eruit plant erin. Met het vergeten plantseizoen kunnen we de natuur een stap helpen. Met de juiste plantenkeus is dat een fluitje van een cent. Na deze tuinavond kun je meteen met het stappenplan wat je ontvangt aan de slag om te kunnen genieten van een b(l)oeiend nieuw tuinjaar. Maandag 25 oktober - Wijkcentrum De Oever (Oudorp), Amstelstraat 1, Alkmaar Start om 19.30 uur. Aanmelden: receptie@de-oever.nl

Gratis toegang

De toegang is gratis. Reserveer wel een plekje door je aan te melden bij het betreffende wijkcentrum. Meer informatie over de tuinavonden staat op www.hortusalkmaar.nl/steenbreek. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Mieke Klerk, coördinator Steenbreek Alkmaar, 06-13789136 steenbreek@hortusalkmaar