Interview en foto's: Marcel van Deursen
REIN JAGTENBERG
Opvallend onopvallend
Interview en foto's: Marcel van Deursen
REIN JAGTENBERG
Opvallend onopvallend
Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met het kappersgilde. Prestaties van formaat op nationaal en internationaal niveau maakten hem toonaangevend onder vakgenoten. Meer dan honderd prijzen sieren zijn palmares. In 1977 werd hij Nederlands kampioen herenkappen, bereikte een vijfde plaats op de Europese kampioenschappen en won hij het prestigieuze Festival de la Coiffure in Parijs. De winst op het festival was zijn hoogtepunt, de top van de Olympus voor kappers. Het leverde hem de legpenning van de stad Parijs op, uitgereikt door de toenmalige burgemeester Jacques Chirac. Met een daverende zesde plaats op de wereldkampioenschappen in Düsseldorf in 1978 eindigde de deelname aan wedstrijden.
Deze opvallende stylist zonder pretenties had eenvoudigweg zijn hart verpand aan zijn vak. Dankzij eerzucht en gedrevenheid, de beste willen zijn, is zijn talent ten volle benut en uiteindelijk gaf hij leiding aan een regionale keten.
Voor wie hem niet kent, maak kennis met Rein Jagtenberg, samen met zijn vrouw Mariette, grondlegger van RFH kappers.
VOORGESCHIEDENIS
Zijn jeugd ontrolde in IJmuiden. Op aandringen van zijn vader volgde Rein een opleiding tot automonteur, hoewel zijn hart elders lag. Moeder kapte en dat trok hem meer dan de techniek. Middelbaar onderwijs zag hij als voortzetting van de kleuterschool en dus meldde hij zich bij een plaatselijke herenkapper.
Praktijkonderwijs zouden we nu zeggen maar voor Rein was het als het aloude gilde; het mentor-leerling systeem.
Via het “vrije examen” voor praktisch geschoolden, behaalde hij het vakdiploma. Nadat hij zijn leermeester bij een wedstrijd aftroefde ontstond er een breuk in de samenwerking. Rein zocht zijn heil in Amsterdam maar na twee jaar besefte hij dat er evenveel of meer te verdienen viel als zelfstandige.
Hij betrok een pand naast een dameskapper in Haarlem. Een stap met gevolgen, zowel vakmatig als op persoonlijk vlak. Zijn kijk op het vak kreeg handen en voeten nadat hij de damessalon overnam; hij ontwikkelde een zogenaamde uni-salon waar mannen en vrouwen naast elkaar gezeten in dezelfde lijn geknipt werden. Mariette, een jonge kapster met de allure van een model, werkte in de salon en zij imponeerde zo dat hij als een blok voor haar viel.
“Zeg nou zelf, die kon ik toch niet laten lopen,” zegt Rein terwijl hij mij een foto van een prachtig gekapte jonge vrouw laat zien. Zij kon Rein ook niet laten lopen en het stel verkeerde al snel.
OUDORP
Ondernemingslust en avontuur brengen Rein tot verkoop van de Haarlemse salon en de opening van een zaak op de Zocherstraat in Amsterdam-Zuid. De wens te trouwen en samen een woning te betrekken kon hier helaas niet worden vervuld. De zoektocht die volgde eindigde in 1967 op de Herenweg in Oudorp. De kapsalon annex woning van de illustere Louis Steverink, de “Prins Carnaval van de Oetlappers uit de Leutbunker van Piet Meereboer”, beantwoordde aan alle eisen. Verbouwen en trouwen was het parool. Twee jaar later was Oudorp een moderne kapsalon rijker, hoewel de nieuwlichterij niet door iedereen werd gewaardeerd. Kort na de opening bezocht de pastoor het pand. Toen hij de condooms achter de toonbank zag, liet hij besmuikt weten dat die hier geen aftrek zouden vinden. “Het tegendeel was waar, ze lustten er wel pap van, maar dat kon hij natuurlijk niet weten” zegt Rein lachend.

PASSIE
Van alles wat Rein deed spatte de passie af. Voortgestuwd en gesteund door Mariette pakte hij het competitieve knippen uit zijn jeugdjaren weer op. Hij volgde cursussen en opleidingen en kreeg nationaal en internationaal erkenning, getuige de vele prijzen die hij heeft gewonnen. In die tijd trainde hij vier avonden per week om een bepaalde lijn of stijl te beheersen. De wedstrijdtraining was intensief en vermoeiend en toch vond Rein tijd voor activiteiten op sportief gebied. De prijswinnende kapper bleek een gepassioneerd sporter te zijn en wist als wielrenner, motorcrosser en gangmaker op een derny ook de (sub)top te bereiken. Als motorcrosser deed hij mee aan internationale wedstrijden en als gangmaker reed hij voor de Nederlandse ploeg. De wielrenner in hem richtte samen met Piet Slikker de R for Hair, Onze Krant, Slikker sportformatie op; de ROKS wielerploeg. Het heeft Oudorp zelfs een heuse wielerronde opgeleverd. Mede op zijn initiatief ging op 8 september 1982 de eerste ronde van start met Rein als deelnemer uiteraard.
DIRECTEUR, BESTUURDER EN CURSUSLEIDER
De tomeloze energie van Rein kende geen grens. In ieder leegstaand pand herkende hij een salon en uit de kapper van weleer ontpopte een directeur van liefst vijftien salons. Het logo van RFH kappers sierde de regio.
Als cursusleider had Rein in het verleden de nodige ervaring opgedaan. Hij was vertrouwd met het lesgeven en het uitzetten van modelijnen en dus kon een vakschool niet ontbreken; menig kapper in Alkmaar en omstreken heeft bij hem het vak geleerd.
Ook als bestuurder heeft Rein het nodige betekend in de wereld van de kappers. Hij was onder andere voorzitter van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (afdeling Alkmaar), secretaris van de districtsraad Noord-Holland en examinator van de Stichting Vakopleiding en de Vakraad.

PROGRAMMA UITZENDING MANAGERS (PUM)
Het PUM, opgericht door de werkgeversorganisatie VNO-NCW, ondersteunt het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Na de val van de muur maakten landen in het oostblok gebruik van die ondersteuning. Een vakman als Rein en de succesvolle methodische opzet en uitrol van zijn zaken waren kwaliteiten die het PUM nodig had. Zijn hang naar avontuur en nieuwe perspectieven brachten hem in Oekraïne en Rusland waar hij het vak doceerde en les gaf in bedrijfsopbouw. De weken zonder zijn Mariette drukten zo zwaar op zijn gemoed dat hij bij het bestuur bedong dat zij als een team mochten opereren. Samen met haar en op kosten van de PUM hebben ze opdrachten uitgevoerd in onder andere Oezbekistan, Kirgizië en Siberië.
EEN EIND AAN ALLES
Omdat niets blijvend kan zijn moest er wel een einde komen aan de drukbezette en rijk gevulde periode in het leven van Rein en Mariette. De zaken werden verkocht en het bedrijf zelf is overgenomen door een van hun drie kinderen.
Over mijn vraag naar zijn mooiste herinnering hoeft Rein niet lang na te denken; de beslissing om met Mariette te trouwen was zowel spannend als mooi en dat laatste is altijd zo gebleven. Het vergde deelname aan een bijbelclub omdat de ongelovige Rein een katholiek meisje had gekozen.
De kapelaan en latere huisvriend had al snel door welk vlees hij in de kuip had en beëindigde de catechisatie met de opmerking dat Rein nooit pastoor en hijzelf nooit kapper zou worden…
Spijtig is dat hij zich onvoldoende heeft laten leiden door Mariette in plaats van toe te geven aan zijn drang naar succes. Hij wist geen weerstand te bieden aan de innerlijke drijfveer om zich te ontwikkelen. De successen dreven hem voort hoewel die meer het gevolg dan het doel waren; het was hem hier nooit om te doen.
Vanwege aanhoudende klachten belandde Rein afgelopen december in het ziekenhuis waar hij te horen kreeg dat hij niet lang meer te leven heeft. Zoals hij eerder had ingezien is er een eind aan alles, ook aan het leven. Rein wordt niet ouder dan 78; jaren waarin hij geen moment onbenut gelaten heeft. Een rijk leven samen met Mariette, de liefde van zijn leven, zijn maatje en partner.
De voordeur valt achter mij in het slot en beduusd kijk ik achterom naar het volgens Rein meest verbouwde pand op de Herenweg in Oudorp. Op straat ontwaar ik de vervaagde start- en finishlijn van de Ronde van Oudorp. De tastbare resten van een wereldberoemde kapper, een vernieuwer en succesvolle ondernemer die ook op sportief gebied zijn sporen verdiende. Een opvallend onopvallende dorpsgenoot, wereldberoemd onder vakgenoten en sporters die in zijn hart altijd een gepassioneerd kapper gebleven is.