ARZV-roeiers internationaal succesvol

Op 7 en 8 augustus vertegenwoordigden 4 Alkmaarse jeugdleden van de ARZV- Roei, Nederland op de Coupe de la Jeunesse in Linz (Oostenrijk). Dat is een internationaal roeitoernooi voor junioren, georganiseerd voor 16 Europese landen. Voor Nederland verschenen de ARZV-ers in vier verschillende ploegen aan de start: Demi Straathof (JW 4-), Lieve Marees (JW 8+), Auke Kloosterman (JM 4x) en Joost van der Sluis (JM 2x). 

Zilver en goud

Auke Kloosterman trainde voor de wedstrijden intensief op de Bosbaan. Na een selectietraject werd hij aangewezen om samen met zijn Amsterdamse ploeggenoten Klaas Baud, Antonie Tilanus en Maarten Worm in de dubbel vier Nederland te vertegenwoordigen. Op zaterdag wisten de vier mannen een zilveren medaille te behalen. Op zondag pasten ze hun raceplan iets aan en lieten de Italianen achter zich! 

Zondag

De tweede dag van het roeitoernooi was nog succesvoller voor de Nederlanders dan de eerste. Zowel de jongens dubbelvier als de meisjes vier-zonder pakten goud. Ook waren er drie zilveren medailles. De ongestuurde vier met Liza Kooi, Minou Bouman, Lucia Folkers en Demi Straathof (ARZV) was een van de favorieten in het toernooi. Zaterdag moesten zij een bittere pil verwerken. Na een wat futloze race eindigden zij op de vierde plek. Hun revanche was indrukwekkend. In de finale op zondag roeide het kwartet in de tweede 500 meter weg van Spanje en Italië om de leiding niet meer af te staan.

Wedstrijdplan Dubbelvier van de jongens

Deze jongens wisten wat ze te doen stond. Zaterdag roeiden Auke Kloosterman met zijn maten driekwart van de race sneller dan de Italianen maar verspeelde de ploeg te veel in het eerste deel. Met een aangepast wedstrijdplan beperkten ze de achterstand in het beginstuk en roeiden ze dit keer weg van Italië en ze hielden dat tot de finish vast.

Auke Kloosterman

Skiffs Zilveren medailles waren er voor de beide skiffeurs, Robbe Mourits en Louise Liemberg. Net als de vier-zonder bij de meisjes, had Mourits (van De Spaarne) iets recht te zetten na zijn vierde plaats van zaterdag. Hij had die dag last van een voedselvergiftiging en was een dag later voldoende hersteld.. Alleen de Italiaan Marco Selva bleek een maatje de groot. Liemberg van de Hunze moest na haar goud van zaterdag genoegen nemen met zilver. Ook zij moest nu een Italiaanse voor zich dulden.

Invaller De meisjesdubbelvier wist een kleine stunt uit te halen. Luna Kuiper trok zich ziek terug, maar met de 14-jarige invalster Teuntje Mollee behaalde de boot alsnog een zilveren medaille. Dit ondanks een positiewisseling waarbij de nieuwe boegroeister, Merle Combé, voor het eerst het stuurvoetenboord moest bedienen. De Spaarne/Leythe-combinatie met verder Amélie Carrière en Rosemary Jansen hoefde alleen Polen voor zich te laten. De meisjesacht ten slotte was nog goed voor het brons op slechts 0,04 seconde van het zilveren Italië.