De viering van Alkmaars Ontzet in 2021

Met pijn in ons hart…

Na een hoopvol besluit van de 8 October Vereeniging in mei toch geen traditionele 8 oktober viering in 2021. Het bestuur heeft het 8 October-programma opnieuw langs de lat van de huidige én verwachte coronamaatregelen gelegd. De uitkomst was anders dan gehoopt. Zelfs de mogelijke versoepeling per 20 september, opheffing van de 1,5 meter maatregel, biedt geen uitkomst. En dat is het Waterloo van de 8 October Vereeniging. Voor 8 evenementen moeten locaties worden omheind en dat is in de stad niet mogelijk. Het past ook niet bij het open karakter van het feest. Met ONTZETtend veel pijn in het hart hebben ze besloten een aantal evenementen te annuleren. We moeten dus nog een jaartje langer wachten op de drie grote optochten, de muziekspektakels en de zuurkoolmaaltijd op het Canadaplein. Dat is een domper, zeker ook voor alle vrijwilligers die al stonden te popelen.

2021 een ONTZETtend mooie mix van traditioneel en ONTZETtend anders

De teleurstelling zal bij veel mensen groot zijn, echter een aantal evenementen gaat gewoon wél door! Bijvoorbeeld de Ontzetwandelingen, de Kunstroute, de ouderentraktatie en het 8-10 magazine. Ook heeft de Vereeniging voor alle basisschoolleerlingen weer een waanzinnige ontbijtbox samengesteld. Na het overdonderende succes van vorig jaar was al eerder besloten dit te herhalen. Maar er is meer goed nieuws. De Vereeniging heeft vorig jaar aangetoond heel creatief te zijn en dit jaar laten ze zien hoe ONTZETtend snel ze kunnen schakelen. De Ontzetrede, de herdenking en de kranslegging gaan weer online en 8 oktober zonder zuurkoolmaaltijd, dat is geen optie. Dus wordt er hard gewerkt om alle leden van de Vereeniging opnieuw een Ontzettas te kunnen overhandigen. Die wil je niet missen want het wordt weer een ONTZETtend collectors item! Als klap op de vuurpijl is er ’s avonds opnieuw de online pubquiz. Dus ga maar vast je kennisfeitjes verzamelen.

Velen steunen de 8 October Vereeniging

Voor dat vieren en herdenken is de steun van veel Alkmaarders nodig. Zo zijn er vrijwilligers betrokken bij de 8 October Vereeniging: bouwers van wagens, organisatoren van optochten, inpakkers van schoolontbijten, coördinatoren van evenementen, enzovoort. Er zijn ook een heleboel 'onzichtbare' Alkmaarders die heel belangrijk zijn. Dat zijn de leden! Voor een tientje per jaar maken ze Alkmaar Ontzet financieel (mede) mogelijk! Daarom is Alkmaar Ontzet echt het feest van Alkmaarders vóór Alkmaarders. En daarom #WIJZIJNALKMAARONTZET.

Ben je nog geen lid? Dan is dit hét moment! Wij zijn namelijk op jacht naar het 5.000ste lid en die 5.000ste gaan we enorm in het zonnetje zetten! Ben jij ons 5.000ste lid dan krijg je een prachtig welkomstpakket! We hebben nog wel wat leden te gaan, dus iedereen die ons op weg helpt (ons 4600ste lid, ons 4700ste lid, ons 4800ste lid en ons 4900ste lid) gaat ook gewoon lekker winnen. Wij zorgen voor toffe prijzen! Lid worden gaat makkelijk via onze website: www.8october.nl/lid-worden. Alles weten over de Ontzetviering van 2021? Hou dan de socials van de 8 October Vereeniging in de gaten. Daar delen ze niet alleen ONTZETtend veel leuke foto’s, weetjes en informatie, maar daar komen ook de win-acties terug!