Interview: Henny Boels


DRAGON BOOT

Mij werd gevraagd om coach Nico de Haan van de United Dragons te interviewen. “Zullen dat die volle boten zijn waar ze op het ritme van een drum roeien” vroeg ik mij af. Dat bleek dus het geval. Hoewel Nico mij meteen corrigeerde: “We spreken bij Drakenboot niet van roeien maar van peddelen. Dat is het verschil met roeiboten. En wij kijken vooruit als we in de boot zitten. En roeiers kijken achteruit”, licht hij toe. Weer wat geleerd.

Clubgebouw

Ik had even moeite om het clubgebouw van de Dragons te vinden. Maar de coach gidste mij zorgvuldig naar de plek. Paul van Berkum, fotograaf van Oudorpertijden en een enthousiasteling voor Drakenboot, is al aanwezig. Nog voordat ik iets te drinken krijg laten ze mij vol enthousiasme de diverse boten zien. Het zijn er vijf. En deze staan in een prachtig clubgebouw aan de Hoornse Vaart. Het gebouw is nieuw en wat opvalt: het ziet er zeer opgeruimd en geordend uit. Zal dat iets zeggen over de sport en de sporters?

DE SPORT

Drakenboot varen is overgekomen vanuit China. Je zit met 20 peddelaars in een boot. Daarnaast is er een stuurman en een drummer. Deze bepalen samen met de voorste twee peddelaars het ritme. De peddelaars focussen zich op het ritme van de drummer. Nico: “Het is bij deze sport heel belangrijk dat je jezelf ondergeschikt maakt aan het team. De snelheid haal je uit het met z’n allen in hetzelfde ritme de slagen te maken. Zodat het lijkt alsof je een grote peddel hebt. Dat vraagt van de peddelaars dienstbaarheid aan het team. Daar coach ik ze ook op”

LEERTRAJECT

Als je je aanmeldt als peddelaar, begin je ook met technieklessen. Dit vindt niet altijd iedereen even leuk. Nico: ”Om goed te kunnen peddelen moet je ook de techniek begrijpen en droog oefenen. We hebben een prachtig oefenbootje in ons clubgebouw staan. En ik zeg maar zo ben je enthousiast over het peddelen dan neem je de minder leuke dingen zoals misschien de technieklessen, op de koop toe. Per slot van rekening draait het om enthousiasme voor de sport” Nico voegt toe dat het een zware sport is. “Na vijf kwartier peddelen ben je wel echt moe en zal je in het begin wel spierpijn hebben. Maar heb je ook een voldaan gevoel dat je weer met z’n allen in staat bent geweest als een man te peddelen. En naast de fysieke inspanning is er natuurlijk ook ruimte voor ontspanning en gezelligheid”

Fotografie: Paul van Berkum

Lidmaatschap United Dragons

Er zijn op dit moment vijfenvijftig leden. En er is ruimte voor nieuwe leden. De trainingen vinden plaats op dinsdag en donderdagavond en op zondag. Er is een leeftijdsgrens van minimaal twaalf jaar. Het jongste lid is twaalf en het oudste lid is tweeënzeventig. Dragon varen is overigens een gemengde sport. Meer informatie of aanmelden via website www.united-dragons.nl

ACTIVITEITEN

Elke jaar vindt er in Alkmaar de wedstrijd “Race the Dragon” plaats. Hieraan nemen Drakenboten uit het gehele land aan deel. Alkmaar kent twee Drakenboot verenigingen. United Dragons van Nico de Haan en de andere vereniging is Odysseus. Bij de club van Nico is er ruimte voor gezelligheid. Er is een paar keer per jaar een barbecue en elk jaar is er een groot evenement. Dit jaar zou dat in vier dagen de Elfstedentocht varen zijn. Vanwege de Corona is dit uitgesteld naar volgend jaar.

NICO DE HAAN

Heeft jaren zelf gevaren op de Dragon boten. Zowel nationaal als internationaal. Hij heeft zich verder bekwaamd in het coachen van deze boten. Daarvoor heeft hij internationale studies gevolgd en mag hij nu ook anderen opleiden tot coach van Dragon boten. Hij coacht zowel het Alkmaarse team als het nationale team. Vanuit Alkmaar zitten er maar liefst vijf mensen in het nationale team. Nico: “Als coach leer je alles over de technieken van de boten, het menselijk lichaam, fysiotherapie en psychologie”. Nico doet het coachen op vrijwillige basis. Zijn inkomen haalt hij uit zijn eigen bedrijf in de accountancy en hij adviseert beginnende ondernemers.