Badmintonclub DABOS ziet Sarah

Tekst: Marcel van Deursen

De perfecte boog van een zwevende shuttle fixeert mijn blik tot een zwiepende racket zijn vlucht abrupt afbreekt. Als een projectiel wordt de pluim op een sportief ogende wat oudere vrouw afgevuurd. Ik herken haar. Het is Wilma Pronk die wanhopig de shuttle probeert te retourneren. Omdat die buiten haar bereik zeilt werpt ze haar racket in de baan van het projectiel. Tevergeefs… “Nou doe ik het weer” roept ze verbaast. Balancerend op haar rechterbeen, de armen gestrekt in een diagonaal oogt ze als een ballerina. Een hilarisch beeld dat haar medespelers spontaan in lachen doet uitbarsten.

Ik bevind me op een bank in sportzaal “De Spil” tijdens de speelavond van de oudste badmintonclub van Oudorp, DABOS. Negentien dartele spelers, verdeeld over vier velden, spelen het spel dat ik vooral ken van de camping. Ik moet me bedwingen om niet ook een racket te pakken. Erwin Keijzer, Peter Aaldijk en een lid van het eerste uur, de al genoemde Wilma Pronk, ontmoet ik een paar dagen daarvoor. Vanwege het 50-jarig jubileum van hun vereniging is me gevraagd een artikel te schrijven. Hun gretige duik in de geschiedenis levert meer stof dan ik nodig heb. Vooral Wilma blijkt een enthousiast vertelster en dankzij een lidmaatschap dat het complete bestaan van de vereniging omspant, strooit ze met anekdotes.

Het ontstaan van de club

Nieuwbouw in Oudorp brengt mensen samen in vers woongebied waaronder enkelen die de sociale structuur een zetje in de rug willen geven. In september 1971 nemen ze het initiatief om een sportvereniging te beginnen waar volleybal en badminton gespeeld kan worden. Ze komen samen in de gymzaal van de openbare basisschool “De Wilgenhoek” (later “De Zes Wielen”) aan de Saturnusstraat. De zaal is eigenlijk te klein en voldoet amper aan de eisen. De belijning ontbreekt en wordt uit armoe met krijt aangebracht. De wanden worden waar nodig als begrenzing van de velden gebruikt. Desondanks dient de gebrekkige accommodatie het doel van de club, want het gaat om ontmoeting, recreatie, ontspanning en gezelligheid. Het verklaart de licht exotische naam “DABOS” ofwel “De Aannemer Bracht Ons Samen”. Dat is waar het bij deze vereniging om draait. Het samenkomen op golven van sportieve recreatie. Het volleybal sneuvelt gaandeweg omdat het samenstellen van ploegen binnen het losse verband van de vereniging complex is.

Verhuizing naar “De Spil”

Na zevenentwintig jaar improviseren verhuist de vereniging in 1998 naar “De Spil”, een zaal achter wijkcentrum “De Oever”. Erwin Keijzer, sinds 2005 voorzitter, toont tijdens ons gesprek bevlogenheid en een bescheiden ambitie. Die eigenschappen komen goed te pas want zoals bij veel verenigingen staat ook bij DABOS het ledental permanent onder druk; van de vijftig leden bij de start zijn er vijf jaar terug nog zestien over. Hij werpt een dam op en zet het unieke karakter van de vereniging in de etalage. Door de lage drempel en de cocktail van beginners en gevorderden centraal te stellen gloort het plezier van recreatieve sportiviteit als de opkomende zon.

De instroom van nieuwe leden komt op gang door twee avonden per jaar te organiseren voor DABOOTJES. Kinderen van leden leven zich uit en maken kennis met de sport. Sommigen worden daarna gelijk lid. Innovatief denken brengt Erwin in contact met ontwikkelaars van de applicatie “Inviplay” (www.inviplay.nl), een startup met als doel mensen tot beweging aan te zetten. Bij wijze van proef wordt DABOS de eerste gebruiker. De weg omhoog is gevonden; de teller staat inmiddels op 26 leden.

De hypnotiserende werking van rondvliegende shuttles wordt verstoord doordat er iemand naast me op de bank gaat zitten. Een gastspeler en een van de oprichters van “Inviplay”. Hij vertelt me dat ze in DABOS een gelijkgestemde zien omdat ze beiden ontmoeting en beweging nastreven. Het vijftig jarig bestaan vieren ze met een barbecue voor leden. Terwijl Sarah ze bezoekt rijg ik onze kennismaking aan de parelsnoer die Oudorp rijk is. DABOS, uniek en om te koesteren. Gefeliciteerd en op naar de honderd dus!

Lid worden

Lid worden kan via de website www.badmintonclubdabos.nl of door Erwin Keijzer te bellen (072-5118002). Een bezoek tijdens de speelavond in sportzaal Oudorp (Amstelstraat achter wijkcentrum De Oever) is ook mogelijk (vrijdag van 20.15 uur tot 22.15 uur). De contributie bedraagt slechts € 70 per seizoen. De eerste drie avonden zijn gratis!

Foto: Huidig DABOS voorzitter Erwin Keijzer en oud-voorzitter Wilma Pronk.