Interview: Henny Boels Fotografie: Paul van Berkum


Ab Tamis

Samen met een fotograaf van Oudorpertijden, Paul van Berkum wacht ik op de beschikbaarheid van Ab Tamis, de eigenaar van Wijnhuis Oudorp aan de Herenweg. Dit is tekenend voor Ab. Een druk baasje die altijd met van alles en nog wat bezig is. Dat blijkt ook uit zijn verhaal dat hij vertelt: naast het wijnhuis organiseert hij kookavonden en is hij voorzitter van Oudorp Onderneemt, een samenwerking van veel winkeliers aan de Nyenburgh en de Herenweg.

AB TAMIS

Ab (62) is geboren in Alkmaar en getogen in Oudorp. Ab: “Ik heb jaren met mijn ouders aan de Herenweg gewoond. Ik ken dus heel wat Oudorpers. Na mijn middelbare school ben ik een brood- en banketopleiding gaan volgen. Daarna ben ik naar de koksschool Sint Hubertus in Amsterdam gegaan. Een gerenommeerd instituut. Het leukste van deze opleiding vond ik de wijnkennis. Daar is het zaadje gelegd voor mijn wijnhandel” Voordat Ab in de wijnhandel stapte heeft hij nog wat tussenstappen gemaakt. Als kok heeft hij zijn militaire dienst vervuld en heeft daarna twaalf jaar bij de Kwantum Hallen gewerkt, in diverse functies. Ab: “Broer Gerard had de slijterij sinds 1978 overgenomen van Nico de Groot en veranderd in een volwassen slijterij wijnhandel. Daarbij wilden we ook iets doen in catering. We deden in het begin van alles. Ook kant en klare maaltijden, alleen was daar de tijd nog niet rijp voor. Nu zie je deze maaltijden in elke supermarkt. En dat Ab zijn werk vol passie en met veel plezier doet blijkt ook als hij mij vertelt dat hij nog zeker acht jaar wil doorgaan. Samen met zijn vrouw Ireen. Ab heeft haar leren kennen in zijn diensttijd. Ab: “Wij waren vreselijk verliefd en zijn nog steeds een goed span. Door dik en dun, in voor- en tegenspoed”. Samen hebben zij drie zonen, die hun eigen werk in de IT branche hebben en zullen de zaak niet overnemen.

GESCHIEDENIS

De wijnhandel van Ab heeft een geschiedenis. Ab: “In 1975 is Piet Meereboer naast het zalencentrum een slijterij gestart. Mijn broer Gerard heeft deze in 1978 overgenomen en in 1997 aan mij doorverkocht”. Ab heeft van de slijterij wijnhandel een culinaire beleving gemaakt. Ab: “Ik ga voor kwaliteit en wil mij daarin onderscheiden. Mijn passie voor koken heb ik weer vormgegeven door kookavonden te organiseren. Ik bedenk de recepten en de bijpassende wijnen en met de deelnemers maken we alles zelf. Van brood tot ijs. Normaal zij er negen kookavonden per jaar. Dit jaar is in verband met de Corona alles anders. Geen kookavonden. Geen wijnproeverij”.

TIJDELIJKE UITBREIDING Maar Ab zou Ab niet zij als hij geen oplossing weet te bedenken. Ab: “Ik heb voor de maanden november en december Zaal Meereboer erbij gehuurd. Ik kan dus geheel Corona proof veel meer klanten ontvangen dan in mijn winkel. Ik heb al speciale looproutes uitgedacht. Zo kunnen alle klanten toch nog hun lekkere fles halen in de komende feestmaanden” SINTERKLAAS Ab vertelt over Oudorp Onderneemt. Ab: “Een aantal winkeliers van de Nyenburgh en de Herenweg organiseren jaarlijks de intocht van Sinterklaas in Oudorp. Dit jaar is ook dat anders. Daarom hebben we een Sintjournaal gemaakt. Met daaraan gekoppeld een interactieve speurtocht. 21 november is deze film op de Facebookpagina van Oudorp Onderneemt te zien. Ik ben reuze benieuwd wat de kinderen hiervan vinden. Ik verwacht er veel van omdat ze zelf met telefoons aan de slag moeten met het scannen van QR-codes bij de diverse winkels. Deze QR-codes geven toegang tot 10 filmpjes, die een opdracht bevatten”. Ab vervolgt: “Zo zie je dat Corona ook hierin weer nieuwe ideeën kan voortbrengen. Veel komt uit de koker van de Oudorpse Bente Schaaf. Zij is met haar bedrijf Fixed Promotions gespecialiseerd in het maken van bedrijfsfilms. Wij hebben haar ook in de arm genomen”. Ab wordt weggeroepen om te helpen bij een vracht, die te zwaar is voor de leverancier. Zo blijft een bezige bij altijd overal op inspringen. En dat is Ab Tamis ten voeten uit.