Het Odensehuis Alkmaar opent op 10 november haar deuren

EEN ODENSEHUIS


Een plek en een stem voor mensen met geheugenproblemen en (beginnende) dementie, inwoners van Alkmaar

Dinsdag 10 november is de officiële opening van het Odensehuis Alkmaar, 10 november is ook de Dag van de Mantelzorgers. Hoe mooi is het om op deze dag het Odensehuis te openen! Vanaf dan zal het Odensehuis elke dinsdagmiddag van 12-16 uur open zijn in Wijkcentrum De Oever.

Een Odensehuis is een informatie- en ontmoetingsplek voor mensen met geheugenproblemen en (beginnende) dementie, mantelzorgers en hun familie en vrienden. Er is ruimte voor ontmoeting en activiteiten maar ook voor ondersteuning en advies. Een Odensehuis biedt een stem aan mensen met dementie en de mantelzorgers. Het is een veilige plek naast de eigen woonomgeving waar de bezoekers zich ‘thuis’ kunnen voelen. De informatievoorziening is bestemd voor een brede groep geïnteresseerden. We beginnen de middag met een lunch waarna bezoekers mee kunnen doen aan activiteiten op basis van interesse en talenten.

In het Odensehuis Alkmaar kunt u gelijkgestemden ontmoeten, in een huiselijke en veilige sfeer. Een kop koffie en een praatje? Mantelzorgondersteuning? Samen lunchen? Meedoen aan de afwisselende activiteiten? Of zelf een activiteit bedenken? Veel kan en niets moet.

U zelf kunnen zijn Het is nogal wat, als u te maken krijgt met een haperend geheugen. Het is dan extra fijn om een plek te hebben waar u zich thuis voelt. Waar mensen u begrijpen en u uw ervaringen kunt delen. Waar u helemaal uzelf kunt zijn. Waar u kunt praten, lachen en lekker bezig kunt zijn. Bij Odensehuis Alkmaar kunt u dingen doen waar u plezier aan beleeft. Want daar gaat het om: dat u een leuke tijd heeft en opgewekt weer naar huis gaat.

Veel kan, niets moet Wilt u een keer proefdraaien of meteen meedoen? Met of zonder uw partner? Dat bepaalt u zelf. Eigen regie, dat vinden we belangrijk. Daarom bepaalt u ook zelf het programma, samen met de andere deelnemers en vrijwilligers. Wilt u creatief bezig zijn, bewegen, zingen of een museum bezoeken? Of alleen een kopje koffie komen drinken? Veel kan. En niets moet. Kleine bijdrage De eigen bijdrage voor deze middag is € 4,50 euro (betaling mogelijk met het tegoed van de AlkmaarPas) We doen het met elkaar! Odensehuis Alkmaar is een inloophuis voor mensen met geheugenproblemen en beginnende dementie én hun naasten. Bij Odensehuis Alkmaar kunt u doen wat u leuk vindt, of waar u goed in bent. Samen met mensen die u begrijpen. U kunt elkaar ontmoeten, ondersteunen en samen een plezierige middag beleven. Samen maken we het Odensehuis. Voor u - en samen met u.

Allemaal gelijkwaardig De sfeer is ongedwongen en informeel. Binnen Odensehuis Alkmaar zijn we allemaal gelijkwaardig. Mensen met geheugenproblemen, mantelzorgers, vrijwilligers, buurtbewoners; iedereen levert op zijn of haar eigen manier een bijdrage. Daarbij kijken we altijd naar uw mogelijkheden, talenten en behoeften. Meedoen Dat was ook de visie van het allereerste Odensehuis, dat in 2001 in de Deense plaats Odense startte. Inmiddels zijn er zo’n 35 Odensehuizen verspreid over Nederland. Ook in Alkmaar zorgt het Odensehuis ervoor dat mensen met dementie en geheugenproblemen kunnen blijven meedoen en beter zichtbaar zijn in de buurt waar zij wonen. Wijkcentrum de Oever, Amstelstraat 1, 1823 EV Alkmaar tel. 072 511 7311, odensehuis@de-oever.nl Coördinator: Daniëlle Onderwater