Het John Engels Kwintet

Fotografie: Moama

Fenomenale jazz in Oudorp tijdens de coronacrisis

“Hoe dan?” zouden mijn kleinkinderen roepen. Ja, inderdaad hoe dan. De mogelijkheden werden door de coronacrisis wel beperkt: minder mensen in de zaal, geen koffie of wijn in de pauze, geen meet and greet, geen handtekeningen, geen cd’s te koop. Maar uiteindelijk kwam het programma uit op twee concerten waarbij 30 personen per keer, goed verspreid over de zaal, het concert konden bijwonen. Nieuw was ook de livestream voor degenen die geen kaartje konden bemachtigen. Gelukkig hadden de musici geen enkele moeite met het optreden. Integendeel, ze waren blij dat Oudorp hen wilde ontvangen na alle concerten die waren gecanceld.

Maar liefst drie toppers, allen al bekend met het Oudorpse publiek, gaven acte de presence. Jan van Duikeren was er, de begaafde trompettist van het eerste jazzconcert in De Terp. Drumvirtuoos John Engels maakte toen ook deel uit van de band. En Benjamin Herman, de briljante saxofonist, kennen wij nog van zijn optreden in 2018.

Deze drie jazzsterren vormden, samen met pianist Rob van Bavel en contrabassist Tobias Nijboer, het John Engels Kwintet. Een gelegenheidscombinatie van musici , geformeerd om in 2020 de 85ste verjaardag van John Engels te vieren. De band bracht een ode aan de beroemde Diamond Five waar hij lang deel van uitmaakte.

John was in zijn element en toonde voortdurend op hoeveel manieren hij de drums kon beroeren. Schijnbaar nonchalant toverde hij flitsen, rillingen, kippenvel , gesis en roffels uit zijn instrumenten. De optredens van Van Duikeren en Herman waren van het hoge niveau waarmee zij al in 2017 en 2018 het publiek in de Terp vermaakten. Het was een feest ze weer te mogen beluisteren.

Dan hebben we het nog niet over het meesterschap van Rob van Bavel en Tobias Nijboer. Zij voegden zich moeiteloos in de band. Muziek is een universele taal. En weer kon Oudorp ervaren dat gelegenheidscombinaties in staat zijn prachtige concerten te verzorgen.

John Engels kreeg tijdens zijn Birthday Concert die avond veel cadeautjes in de vorm applaus. Hij was er blij mee en beloonde zijn publiek met een mooie toegift.

Het vierde “Jazz in Oudorp” was weer een genot om mee te maken, met dank aan de sponsoren

RAADHUIS, CREATIVE AGENCY FOLMER AUDIOVISUALS PIANO’S MAENE NEDERLAND CHRIS MAENE STRAIGHT STRUNG CONCERT GRAND JANSZOON DAMESMODE SCHRAM ADVIES ADMINISTRATIES & BELASTINGEN

WIJNHUIS OUDORP SNACKHOUSE LOBO LANDMAN ASSURANTIËN BEJO DRUK & PRINT EILAND DE WILD KEUKENS ARVDV FINANCIEEL INTERIM MANAGEMENT