Anja Schouten de nieuwe burgemeester van Alkmaar

Piet Bruinooge

Hij kwam in Alkmaar in 2007 en werd vooral bekend door zijn strijd tegen de criminaliteit en de (illegale) prostitutie. De keerzijde daarvan was dat zijn woning een tijd lang beveiligd moest worden vanwege bedreigingen. Dat vond hij “buitengewoon vervelend maar je moet dat van je af laten glijden. En ik durf de stelling aan dat daardoor de stad een stuk veiliger geworden is”. De laatste jaren waren zwaar voor hem. Het EK-wielrennen omschreef hij als “Ontzettend leuk, maar ook een hoop gezeur”. En toen kwam daar nog eens de coronacrisis overheen. Hij was de voorzitter van de veiligheidsregio, wat voor hem de druppel was. “Op een gegeven moment merkte ik: hé, het komt binnen in plaats van dat het van mij afglijdt. Het valt me zwaar”. Naast deze zorgen had hij ook lichte lichamelijke klachten. Dat alles culmineerde in een plotseling besluit om te stoppen per 1 oktober 2020, blij als hij was zelf deze keuze te kunnen maken. Nu is hij terug in “zijn” Zeeland dichter bij zijn kinderen en kleinkinderen. De rust komt hem toe. Het ga je goed Piet Bruinooge.

Fotostudio Natzijl

Emile Roemer

Hij is ingevallen als onze tijdelijke burgemeester. Een rol op zijn lijf geschreven. Goedgemutst, supervriendelijk, als een vader ons stimulerend voorzichtig te blijven in deze coronatijd. Kortom vertrouwenwekkend en benaderbaar, een burgervader. Hij komt dan ook uit Brabant. Inmiddels is bekend dat hij op 23 juni wordt opgevolgd door Anja Schouten. Alvast bedankt Emile Roemer, houd nog even vol.

Anja Schouten

Op 15 april 2021 maakte de gemeente Alkmaar bekend dat Anja Schouten is aanbevolen als nieuwe, en tweede vrouwelijke, burgemeester van de stad. Een geboren en getogen Alkmaarse nog wel. Zij is de vrouw van de ongewone carrièrewisselingen. Na haar studie bedrijfskundige economie werkte zij respectievelijk in de directe zorg, had een managementfunctie bij Medisch Centrum Alkmaar, vervulde bestuursrollen bij de Alkmaarse brandweer en bij de gemeente Heiloo, stapte over naar een directeursposities bij de politie, keerde terug in de zorg als voorzitter van de raad van bestuur van de Stichting Zorgbalans en maakte de cirkel rond door in 2017 benoemd te worden als politiechef Eenheid Noord-Holland. Kunt u het nog volgen? Anja Schouten wel. Zij ziet een aaneenschakeling van functies die allen gericht zijn op dienstbaarheid aan de samenleving. Ja, zo simpel kan het soms zijn. In ieder geval heeft zij ervaring op verschillende fronten. Alleen in de politiek is zij een groentje en is niet aangesloten bij een politieke partij. Mogelijk pleit dat in haar voordeel. Welkom Anja Schouten. Laat ons de vruchten proeven van jouw dienstbaarheid.