Livia Balder eerste kinderburgemeester

Een brief van Groot nieuws op de Durvschool aan de Amstelstraat. Livia Balder (10) is namelijk verkozen tot de eerste kinderburgemeester van de gemeente Alkmaar. Livia kreeg in de klas het geweldige nieuws te horen van wethouder onderwijs, Elly Konijn-Vermaas.

Op 27 mei wordt de tienjarige officieel geïnstalleerd tijdens de raadsvergadering. Deze is live te volgen. In april is de zoektocht naar de eerste kinderburgemeester gestart. Kinderen mochten tot 30 april een vlog insturen. Livia won uiteindelijk met haar motto: Alle kinderen tellen mee! De jury zag energie, durf en enthousiasme. Wij kunnen niet wachten tot 27 mei!

Burgemeester Roemer schreef een mooie brief aan Livia:

Beste Livia Balder, Volgende week donderdag ga ik jou installeren als eerste kinderburgemeester van Alkmaar. Ik vind dat een hele eer en verheug mij er nu al op. Ik mag jou een splinternieuwe ambtsketen omhangen, die is ontworpen door Daan ’t Gilde. Eddy Faber, Lotte Suiker en Mia van Gulick, onder leiding van Manou Klerks van het Artiance kinderatelier.

Je hebt gesolliciteerd voor deze mooie functie met de slogan “Alle kinderen tellen mee”. En zo is het. De jury zag in jou energie, durf en enthousiasme. En dat is wat wij nodig hebben. Ik vind het kinderburgemeesterschap een geweldig initiatief. Het is fantastisch dat we de jeugd gaan betrekken bij de gemeentelijke politiek en de samenleving. In de gemeenteraad zitten alleen volwassenen en het zou ongelofelijk goed zijn als wij meer de mening van kinderen te horen krijgen. Wij nemen namelijk ook veel beslissingen over jullie. Jij kan hier tijdens je ambtsperiode van een jaar een belangrijke rol in spelen. Helaas werken wij maar kort samen, maar volgende maand treedt de nieuwe burgemeester van Alkmaar aan, Anja Schouten. Ik ben er van overtuigd dat jullie prettig gaan samenwerken en een spetterend team voor Alkmaar vormen. Alvast heel veel succes! Was getekend, Emile Roemer, waarnemend burgemeester