De Nationale Poëzieweek komt eraan! Doe mee aan de Oudorpse gedichtenwedstrijd

De Poëzieweek 2021 gloort aan de einder! De Poëzieweek start op donderdag 28 januari 2021 in Vlaanderen en Nederland met Gedichtendag en duurt tot en met woensdag 3 februari. Dit jaar schreven de Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert en de Nederlandse dichter Rodaan Al Galidi het Poëziegeschenk.

Thema: ‘Samen’ We leven in tijden van grote verschillen, het eigen gelijk, de een tegen de ander. Tegelijk is er ook samenhorigheid en zijn er verbindende initiatieven van onder uit, wereldwijd. Digitaal of op straat, stil of luidkeels, rond grote thema’s of kleinere, lokale projecten. En dat willen we in de kijker zetten met het thema ‘samen’. We vieren het samen-leven, samen-hangen, samen-zijn, samen-voegen, samen-stellen, samen-zitten, samenwerken, samen-lezen en samen-schrijven. Want samen kunnen we veel. Vanuit de eigenheid en het anders zijn van ieder individu. Niet samensmélten dus, maar bruggen bouwen. Tegen individualisme en voor inclusie. Poëzie is al lang niet meer voorbehouden aan de dichter in de eenzame zolderkamer. Dichters vinden elkaar via festivals en digitale fora. Ze nemen een standpunt in, engageren zich. Denk maar aan De Eenzame Uitvaart, de Klimaatdichters, de Partij voor de Poëzie,… Hun woorden rijgen zich aaneen en vormen een levensader die pulseert en het hart vormt van onze samenleving. Ze verbinden en voeden ons, inspireren en brengen samen.

Gedichtenwedstijd in Oudorp Om ook verbindingen te maken in Oudorp, willen wij u uitdagen om mee te doen aan een gedichtenwedstrijd rond het thema ‘Samen’. Ter inspiratie treft u hieronder een gedicht aan van één van de dichters van het Poëziegeschenk van 2021.

Voor eeuwig verbonden

De dood en het leven gaan naar dezelfde school, zitten bij elkaar in de klas, luisteren naar dezelfde meester. Bij een vraag steken ze beiden hun vinger op en geven samen hetzelfde antwoord. In de pauze spelen ze op hetzelfde plein, vallen uit dezelfde tak, kloppen hetzelfde zand uit hun schoenen en na de laatste les, gaat het leven naar de dood en de dood naar het leven.

Rodaan Al Galidi (1971) is schrijver van Irakese afkomst en bekend van onder meer zijn boeken ‘Hoe ik talent kreeg voor het leven’, ‘Holland’ en ‘Arabische sprookjes’ en zijn gedichtenbundel ‘Koelkastlicht’.

De gedichtenwedstijd wordt georganiseerd door Wijkcentrum De Oever. Uit de inzendingen worden drie winnende gedichten gekozen uit drie leeftijdscategorieën; tot en met 12 jaar, tot en met 18 jaar en 18+. De gedichten kunnen worden ingezonden naar receptie@de-oever.nl onder vermelding van Gedichtenwedstrijd, graag met vermelding van leeftijd. Inzenden kan tot 15 februari. Eind februari begin maart worden de winnaars bekend gemaakt.

Bent u geïnteresseerd in poëzie? Kijk dan ook eens op www.alkmaardichtstad.nl Op donderdag 4 februari organiseert de bibliotheek een poëzieavond welke online te volgen is. www.bibliotheekkennemerwaard.nl