Wilma Pronk

Interview: Henny Boels

Erelid van badmintonclub DABOS in Oudorp

Met een persoonlijk interview blijft het altijd spannend wie de persoon is die ik ga interviewen. Voor de geïnterviewde blijft het altijd spannend wie de interviewer is. Ik heb haar naam doorgekregen en er is een afspraak voor mij gemaakt: Wilma Pronk is haar naam. Ze is erelid van DABOS. Dat is de naam van de badmintonclub in Oudorp. Zodra ik Wilma bij haar thuis zie zitten herken ik haar gezicht. En zij de mijne. Dan is het ijs natuurlijk snel gebroken. Hoewel dat eigenlijk niet zo’n punt zal zijn bij Wilma. Zij kan goed vertellen. Ik hoef de woorden er niet uit te slepen. Wilma voegt mij zelfs toe: “Als ik te veel praat moet je het zeggen”. Dat is natuurlijk niet nodig. Ik ben er voor haar verhaal.


DABOS: 'De Aannemer Bracht Ons Samen'

Wilma is samen met haar man Martin in december 1971 in Oudorp komen wonen. Haar man werkte als werktuigbouwkundig tekenaar bij de Hoogovens. In Oudorp werden er in die tijd veel nieuwe huizen gebouwd, waarvan Wilma en Martin er ook een kochten. Samen met collega’s poolde Martin naar zijn werk. Het was ook in deze tijd dat de badminton vereniging in deze nieuwe woonwijk is opgericht door onder andere Hip Breebaart en Jaap Moolenaar. De club kreeg de toepasselijke naam: De Aannemer Bracht Ons Samen. Afgekort: DABOS. De oprichtingsdatum is september 1971.

Lidmaatschap

Wilma was een actieve volleybalster toen ze in Oudorp kwam wonen. In het begin kon je bij DABOS volleyballen en badmintonnen, later kon je er alleen nog badminton spelen. Wat Wilma zo leuk aan badminton vindt: “Je bent echt moe na een avondje spelen. Dat geeft een goed gevoel. Je brengt anderen of anderen brengen jou niet snel een blessure aan. Dat is ook een groot voordeel van badminton. En niet te vergeten: je bent niet zo afhankelijk van anderen als in een teamsport.” En dat Wilma van deze sport houdt is duidelijk. Ze is namelijk nog steeds lid. Sinds enkele jaren zelfs erelid. Bijna elke vrijdagavond is ze op de badmintonclub te vinden. In de sporthal van De Oever. De laatste 20 jaar spelen ze daar. Ooit begon de badminton club in de gymzaal aan de Saturnusstraat. Ze tekenden elke speelavond met krijt hun eigen velden op de vloer en hingen zelf de netten op. Dit hebben ze zo gedaan tot 1999. Nu spelen ze in een echte sporthal. Met vier banen.

Nieuwe leden

De badmintonclub wil graag nieuwe leden. In de loop van de jaren is aantal leden afgenomen. Wilma: “Iedereen is welkom. Je hoeft niet een bepaald niveau te hebben om lid te worden. Eigenlijk begint iedereen op tuin/strandniveau en door regelmatig te spelen word je vanzelf beter. Leeftijd doet er ook niet veel toe. De jongste is 25 jaar en de oudste is 83”. De kosten zijn niet hoog. Een lidmaatschap kost € 70 per jaar. Daarvoor kun je elke vrijdagavond van 20.15 – 22.15 uur badmintonnen. Met uitzondering van de vakanties natuurlijk. Heb je twijfels of badminton iets voor jou is. Je kan het drie avonden gratis uitproberen. Meer informatie over lidmaatschap? Neem contact op met Erwin Keijzer 072-5118002 of kijk op www.badmintonclubdabos.nl

Verzetje

Op mijn vraag of Wilma nog lang blijft badmintonnen vertelt ze dat dit een heel belangrijke avond voor haar is. Ze verzorgt haar zieke man en dat vraagt veel fysieke inspanning. Haar beweging krijgt ze daarmee ook wel. Maar de badmintonavond is en blijft haar verzetje. Wilma zegt opgetogen: “Als het aan mij ligt blijf ik dit nog wel even doen”