Een tweede leven voor de Wielerronde van Oudorp

27 jaar na de laatstgehouden Oudorpkoers gaan we meemaken dat de wielerronde Oudorp herleeft. Verantwoordelijk daarvoor zijn Joeri en Ivar Stoop en Rein Jagtenberg. Rein behoorde destijds ook tot de organisatoren en reed enige keren mee. Joeri en Ivar herinneren zich nog levendig de 5 of 6 renners die zich verkleedden en douchten bij hun thuis. Ook de specifieke geur van hun massageolie kennen ze nog.


Geïnspireerd door de foto’s van de wielerronde die fotograaf Joop Boek destijds maakte voor de krant, besloten de mannen actie te ondernemen. Zij richtten in augustus 2018 de Stichting Wielerronde van Oudorp op en gingen aan de slag.
Foto’s: Joop Boek

Het parcours en de datum

De ronde wordt onder auspiciën van de KNWU verreden. Die bond moet het parcours goedkeuren en de wedstrijd opnemen in de Nederlandse wielerkalender. Dat ging heel vlot. Op 25 augustus was er nog een gaatje in de vol bezette kalender en de Wielerbond had geen moeite met de gekozen route door het dorp. Er is echter nog geen gemeentelijke vergunning aangevraagd. Dat kan officieel pas een half jaar voor de 25 augustus.

Hel van Oudorp?

Het parcours is eenvoudiger geworden. Men start op de “oude” plek, bij de vroegere kapsalon van Rein Jagtenberg aan de Herenweg. Vandaar gaat het noordwaarts en dan linksaf de Munnikenweg in. Na een klein stukje kasseien gaat het weer linksaf de Kasteellaan op, die helemaal wordt uitgereden. Vervolgens rijden de renners de Westerstraat in, dan rechtsaf de Kerklaan op en bij Raadhuis weer linksaf de Herenweg op. Zie kaartje. De route van vroeger kende een aantal lastige bochten in de Carmelietenstraat, de Pastoor Maatstraat en de Marestraat. Die worden nu vermeden. Of ook het nieuwe parcours de bijnaam “Hel van Oudorp” krijgt valt dus nog te bezien.

De permanence

Dat is de centrale plaats voor wedstrijd-officials, deelnemers, verzorgers, trainers en begeleiders. Daar worden de rugnummers afgehaald en later weer ingeleverd. Men tekent daar de presentielijst en het start- en prijzengeld wordt er geïnd en uitgereikt. De permanence zal worden gevestigd in het wijkcentrum De Oever, mogelijk in combinatie met de sportzaal.

Drie koersen


Er worden drie wedstrijden verreden. Een voor Basisleden (funklasse) en Sportklasse-renners (voor renners vanaf 19 jaar); een wedstrijd voor clubs (voor jeugd van 7 tot en met 12 jaar) en een voor Amateur-, Beloften- en Elite-renners.

Sponsors en vrijwilligers

De voorbereidingen voor de eerste ronde van Oudorp vorderen gestaag. Op dit moment gaat de aandacht uit naar het werven van sponsors en vrijwilligers. Zij dragen het evenement. Sponsors, zowel in financiële zin als in natura, zijn van harte welkom. De Stichting is verder op zoek naar mensen die zitting willen nemen in een van de bestuurscommissies of die op de dag van de ronde willen helpen bij het gereedmaken van het parcours, de inschrijving van de renners of het regelen van het verkeer.