De Poetsbus

Begin maart


Alle Zes Wielen locaties in Oudorp

Op alle Zes Wielen locaties in Oudorp

De lockdown heeft een behoorlijke impact gehad op kinderen, ook op het gebied van mondgezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat er tijdens de lockdown vaker iets lekkers wordt gegeten/gedronken en dat het 2x tandenpoetsen per dag erbij inschiet (vooral in de ochtend).

De kindergebitten zijn slechter geworden sinds de uitbraak van corona. De werkzaamheden van de Poetsbus kunnen na de heropening van de basisscholen weer veilig worden hervat. Begin maart draait het project op alle Zes Wielen locaties in Oudorp.

Een Amerikaanse schoolbus

De Poetsbus is een Amerikaanse schoolbus omgebouwd tot mobiele mondhygiënistenpraktijk. Het project is in 2013 opgestart door de Alkmaarse moeder en dochter Judith Bout en Amanda Langenberg. Gaatjes is in Nederland de meest voorkomende en onderschatte kinder- en infectieziekte. Je wordt namelijk zonder de gaatjesbacterie geboren. Deze bacteriën loop je op door besmetting via speeksel. Baby’s worden al op jonge leeftijd besmet door de ouders, bijvoorbeeld door het speentje in hun eigen mond te doen of het hapje voor te proeven. Dit is slechts een klein onderdeel van de kennis die nodig is om gaatjes-vrij op te groeien. De Poetsbus biedt kinderen en ouders op verschillende manieren kennis aan op peuterspeelzalen, basisscholen en AZC’s in Noord-Holland.

Naast voorlichting over onder andere de maximale 7 eet- en drinkmomenten per dag, leren kinderen in de Poetsbus specifiek hoe ze hun eigen gebit het beste kunnen verzorgen. Alle bevindingen worden vastgelegd met een mondcamera (zonder röntgenstraling). Ouders en tandarts ontvangen na het bezoek een beveiligde zorgmail met alle bevindingen, adviezen en mondfoto’s. De mondfoto’s geven een doeltreffende kijk in de kindermond. De school ontvangt na elk bezoek een rapportage met de resultaten, bijvoorbeeld het percentage gaatjes. Alle resultaten worden gebundeld in een jaarverslag. Het project is daadwerkelijk effectief! In 2020 poetste 40% van de kinderen beter na het eerste Poetsbus bezoek.

Het mondhygiënisten project is geen vervanging voor de tandarts maar een toevoeging aan preventie. Een bezoek aan de Poetsbus wordt net als de tandarts volledig vergoed vanuit de basisverzekering zonder eigen risico. De Poetsbus is een erkende gezonde schoolactiviteit. Meer weten? Op www.poetsbus.nl staat een leuke introductiefilm over onze werkzaamheden.