Plannen Europese School Alkmaar ingediend bij Ministerie OCW

Met overtuiging heeft Alkmaar het bidbook voor de Europese School Alkmaar ingediend bij het Ministerie van OCW. Ouders van de Europese School Bergen hebben enthousiast meegedacht en het bidbook wordt ondersteund door de hele kop van Noord-Holland en belangrijke (inter)nationale bedrijven. Dit jaar maakt het ministerie een keuze tussen Alkmaar en Zaanstad als vestigingslocatie. Een Europese School is er voor leerlingen van 4 tot en met 18 jaar en is oorspronkelijk bedoeld voor kinderen van het personeel van Europese Unie-instellingen. De school in Bergen is aan vernieuwing toe, maar renovatie of nieuwbouw is daar onhaalbaar. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil, mede door de komst van het Europees Medicijn Agentschap naar Amsterdam, nieuwe huisvesting realiseren.

Wethouder Paul Verbruggen: Het verlies van de Bergense school vonden wij geen goed plan. Maar als het toch moet, dan willen we het naar Alkmaar halen. We hebben daarom contact gezocht met de ouders van de kinderen, en met het Joint Research Centre (JRC) en het Europees Medisch Agentschap. Luisterend naar de wensen zijn wij overtuigd een fantastisch aanbod te hebben voor de leerkrachten, ouders en kinderen.

Burgemeester Emile Roemer: Alkmaar is een bruisende en veilige stad met een fantastische historische binnenstad. Er is altijd iets te doen met evenementen, sport en cultuur. Een plek waar je nog betaalbaar kunt wonen en met een half uur in Amsterdam of op Schiphol bent. We hebben een geweldig aanbod voor het ministerie en zijn ervan overtuigd dat Alkmaar de plek is waar de Europese School moet komen.

Locatie De voorgestelde locatie voor de school aan de Hertog Aalbrechtweg biedt een goede mix van faciliteiten, perfecte bereikbaarheid en een veilige en aantrekkelijke omgeving voor de kinderen. De locatie ligt vlak bij het vernieuwde station Alkmaar-Noord, en is per auto, en vanaf het centrum per bus of fiets, binnen een paar minuten bereikbaar. Naast de sportfaciliteiten in de omgeving is er voldoende ruimte voor noodzakelijke sportvoorzieningen voor de Europese School. De locatie is toegesneden op excellent onderwijs in een inspirerende, groene omgeving met veel daglicht en een oer-Hollands uitzicht.

De school Er zijn weinig plekken met een rijkere ‘verscheidenheid van talen en culturen’ dan een Europese School. Dat vraagt om een omgeving die leerlingen van verschillende nationaliteiten uitnodigt samen te werken, opgroeiend als Europese burgers. Ook hun ouders hebben daarin een plek. Een open gebouw lokt een open houding uit. Er is ruimte voor ontmoeting, voor leerlingen én hun ouders. De ruime opzet stimuleert samenwerken en biedt ook voldoende stille plekken voor wie zich wil concentreren. Het gebouw vol natuurlijk daglicht verbindt ‘binnen’ en ‘buiten’. We werken veel met glas en duurzame materialen zoals hout. De ruimtes tussen functionele toepassingen worden benut voor plantenbakken en binnentuinen. Zo ontstaat een warme sfeer. Het groen is overal. Binnen en ook buiten, waar men een prachtig uitzicht heeft over het water, de molens en het natuurgebied Oudorperhout. Het gebouw biedt verschillende doorkijkjes naar de omgeving. Aan de ene kant de rust van de natuur, aan de andere kant de levendigheid van Alkmaar-Noord met het treinstation en het Van der Meij College. Met vertrouwen ziet de gemeente Alkmaar de locatiekeuze van het Ministerie van OCW tegemoet.