Interview: Henny Boels


Quintus van Mastrigt

Fotografie: Paul van Berkum

Onze hoofdredacteur Martin van Hooff vroeg mij of ik Quintus van Mastrigt wilde interviewen. Hij vertelde erbij dat Quintus de voormalige huisarts van Oudorp is en dat hij veel kunst maakt. Boeiende combinatie. Toen hij de deur voor mij opendeed zag ik een bekend gezicht. Wist alleen niet dat hij Quintus heet en dat hij de voormalige huisarts is.

Bij binnenkomst geeft hij aan dat hij anderhalve meter afstand houdt: “Ik ben nog wat voorzichtig in verband met Corona.” Al snel blijkt dat de voorzichtigheid ook door zijn ziekte van vorig jaar komt. “Ik was vorig jaar ernstig ziek en heb de dood in de ogen gekeken. Hoewel ik er zelf niet veel zelf van gemerkt heb was het voor mijn gezin bijzonder naar”. Hij vervolgt: “In april bleek ik een ontstoken hart te hebben. Waarschijnlijk is bij het plaatsen van een pacemaker in januari een bacterie mee naar binnen gegaan. Ik heb na een uitgebreide hartoperatie zes weken in kritieke toestand op de Intensive Care van het AMC ziekenhuis gelegen, en moest vervolgens nog zes weken revalideren in Heliomare. Ik verliet in april ons huis om daar pas in september terug te keren”. Als je zoiets heftigs meemaakt word je ook wel een beetje voorzichtig. Met of zonder Corona.

Huisartsenpraktijk

Quintus heeft samen met zijn vrouw Adri van 1980 – 2002 een huisartsenpraktijk gerund in Oudorp. De huidige praktijk van het echtpaar Oldenburg/Kemper. Quintus en Adri studeerden beiden medicijnen in Groningen. Na hun studie hebben ze in verschillende praktijken waargenomen en toen kwam Oudorp op hun pad. “De Noord Hollandse mentaliteit spreekt mij erg aan. Als een patiënt bij mij kwam had die vaak al zelf nagedacht over zijn ziekte. Dat was heel anders in Zuid Oost Drenthe waar ik mijn opleiding tot huisarts volgde. Daar wachtte de patiënt af waar de huisarts of andere deskundigen mee kwamen. Dat zelfbewuste van de Noord-Hollanders bevalt mij bijzonder goed”. Hij voegt er nog aan toe dat Oudorp ook een heel bijzonder dorp is. “Je hebt er nog veel familiebanden. Daardoor kun je spreken van een hechte gemeenschap”.

Australië

Dat Quintus huisarts zou worden was eigenlijk een vanzelfsprekendheid. “Mijn vader was huisarts. Hij overleed helaas op jonge leeftijd. Hij werd achtenveertig jaar. Ik was pas zes. Maar vanaf die tijd heb ik altijd gezegd dat ik dorpsdokter wilde worden. Na mijn gymnasium ben ik medicijnen gaan studeren en ben ik mij gaan specialiseren als huisarts. Mijn zoon is overigens ook huisarts. Het blijft in de familie”. Het is duidelijk dat Adri en hij hun beroep leuk vinden. Nadat ze gestopt zijn met hun huisartsenpraktijk in Oudorp gingen ze regelmatig naar Australië om daar tijdelijk als huisarts te werken. “We kwamen vaak in afgelegen gebieden terecht en hadden Aboriginals als patiënt. De oorspronkelijke bewoners van Australië die nog dicht bij de natuur leven. Mooie mensen zijn dat”. Hij vervolgt: “En reizen zit in ons bloed. We hebben ook vaak met onze twee kinderen reizen gemaakt. Naar India, Thailand ,Indonesië , Zimbabwe onder andere en samen naar Japan. Dat vind ik ook zo’n bijzonder land”.

Kunst

Naast zijn werk als huisarts had Quintus een belangrijke hobby: kunstwerken creëren, fröbelen zoals hij het noemt. Heel divers: van schilderijen tot houtwerk of ijzer bewerken. Als hij mij zijn kunstwerken laat zien, zie ik een andere man. Het bedachtzame maakt plaats voor een enthousiaste man die met plezier zijn werken laat zien. En er zijn zeker een aantal die ik opmerkelijk vind. Waaronder “De man geketend in zijn rol”. (Zie foto). “Ik klieder maar wat en doe maar wat, maar altijd met veel plezier. Ik houd erg van dingen die niet direct belangrijk lijken, van kaalte, leegte. Heb geen plan vooraf en ook geen boodschap. Soms moet de verf gewoon op en dan maak ik er iets van. Niets hoogdravends”. Een aantal van zijn kunstwerken hangen nog even in de oude spreekkamer na het kunstcultuurweekend maar daar komen weer werken van echte kunstenaars te hangen. En overigens niet alleen daar. In de woonkamer prijkt ook menig kunstwerk van andere kunstenaars. Het huis ademt kunst.