VOOR MEKAAR OUDORP

Wijkcentrum De Oever is weer geopend

We zijn heel blij te kunnen melden dat Wijkcentrum De Oever vanaf 2 juni weer gedeeltelijk open is, dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur. We dienen ons uiteraard aan de richtlijnen van het RIVM te houden, vandaar dat nog niet alles is toegestaan. Bezoek is alleen mogelijk op afspraak. Met het informatiepunt van Voor Mekaar Oudorp, waar u terecht kunt voor allerlei vragen, mag u ook weer afspraken maken om langs te komen. Heeft u vragen over de mogelijkheden of wilt u een afspraak maken? Wij zijn maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur voor u bereikbaar via (072) 5117311. Wij hopen u weer te mogen ontvangen en te helpen waar nodig.

Mantelzorg in coronatijd

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor mantelzorgers. Mantelzorgers hebben onder de normale omstandigheden vaak al zorgen over de gezondheid van hun naasten en dat wordt in deze tijd vaak nog versterkt. Ook praktische zaken, zoals het combineren van eigen bezigheden en het zorgen voor een ander, kunnen lastiger zijn geworden. Mantelzorgers kunnen bij verschillende organisaties terecht voor advies of ondersteuning, bijvoorbeeld bij MEE & de Wering, het Mantelzorgcentrum en WMO. Vanuit VoorMekaar Oudorp denken we ook graag mee en waar nodig kunnen we doorverwijzen naar passende hulp.

Met de klapstoel op bezoek in de tuin of op de galerij

Geïnspireerd door verschillende initiatieven in het land, zullen we vanuit Wijkcentrum De Oever bezoeken gaan afleggen in de tuin of op de galerij (in ieder geval in de buitenlucht en op afstand) bij mensen die daar behoefte aan hebben. Want vanaf een klapstoeltje is het ook gezellig kletsen en samen koffie drinken! Door telefoontjes met wijkbewoners, en vanuit de organisaties waarmee Voor Mekaar Oudorp samenwerkt, krijgen we signalen van mensen die zich eenzaam voelen of graag weer eens een ‘echt’ praatje met iemand willen. Bent u of kent u iemand die het leuk vindt als we langskomen? Neem dan gerust contact met ons op via (072) 5117311 of info@voormekaaroudorp.nl

Sociaal-juridische ondersteuning

De sociaal-juridisch dienstverleners van MEE & de Wering helpen, op een laagdrempelige manier, met informatie, ondersteuning en gerichte adviezen. Het werk is een onderdeel van het brede sociaal werk, maar vraagt ook om specialistische sociaal-juridische kennis en vaardigheden. De sociaal- juridisch dienstverleners zijn te bereiken via (088) 0075000. Er is telefonisch meer mogelijk dan u denkt maar mocht het noodzakelijk zijn dan kan er ook een afspraak gemaakt worden in het Wijkcentrum De Oever.

TulpHulp

Het idee voor een tulpenkaart is een initiatief van de vrijwilligerscentrale en ontstaan doordat er werd gesignaleerd dat er behoefte is om, in deze tijd van corona, over een tastbaar middel te beschikken dat op eenvoudige wijze inzicht geeft in het Alkmaarse hulpaanbod. Het gaat om diverse vormen van hulp, zoals hulp bij het ondervinden van eenzaamheid maar ook praktische hulp zoals het halen van boodschappen of medicijnen. Om het vragen naar hulp zo makkelijk mogelijk te maken blijkt naast alle digitale informatie dat er ook behoefte bestaat aan een fysiek middel. Het vinden van de juiste hulp binnen het ruime aanbod is niet altijd eenvoudig, zeker nu. Een kaart met daarop de gegevens van organisaties waar men terecht kan met welke hulpvraag is dan welkom. Er is gekozen voor een rode tulp op de kaart omdat deze symbool staat voor naastenliefde. De verspreiding van de tulpenkaart gebeurt door de deelnemende organisaties. Doordat de kaart aan de deur wordt aangeboden, kunnen we in gesprek met de bewoner om te horen hoe het gaat. De verwachting is dat in dat gesprek eventuele hulpvragen naar boven kunnen komen. De kaart is dan een middel om inzicht te krijgen waar men terecht kan. Wanneer men de kaart voor het raam zet is dat bedoeld als signaal voor buren dat deze bewoner wel wat hulp van een buur zou willen ontvangen. De tulpenkaarten zullen vanaf eind juni worden verspreid.