Dick Veel

Interview: Henny Boels Fotografie: Nick Groesbeek

Er wacht ons een allerhartelijkst ontvangst bij Kolping Boys als ik samen met Oudorpertijden fotograaf Nick de kantinehal binnenloop. Een ietwat lange rijzige man verwelkomt ons: Dick Veel. Voorzien van een kop koffie en thee nemen we plaats in de kantine. Op anderhalve meter afstand. Dat wel.

Dick

Is een geboren (1951) en getogen Oudorper. Na jaren met zijn ouders aan de Herenweg te hebben gewoond vertrekt hij naar Delft voor een studie aan de Technische Hogeschool. Na zijn studie en diensttijd keert hij terug naar zijn vertrouwde en geliefde Oudorp. Ook al woonde hij in Delft hij bleef al die tijd voetballen bij Kolping Boys. Dat heeft hij tot zijn 43e gedaan.

Dick is getrouwd en heeft twee kinderen en drie kleinkinderen. En altijd nog woonachtig in Oudorp. Dick: “Dat bevalt mij zeer goed. Het dorpse karakter met de voorzieningen van de stad bij de hand” Dick omschrijft Oudorpers: “Ze houden het midden tussen West Friezen en Alkmaarders. Niet zo eigengereid als de West Friezen en misschien iets minder extravert dan de Alkmaarders. Natuurlijk is de populatie nu meer divers dan vroeger, maar ik voel mij hier nog altijd heel erg thuis”.

Kolping Boys

Dick: “Ik ben van 1993 tot 2001 voorzitter van het bestuur van Kolping Boys geweest en daarna vice-voorzitter en bestuurslid Onderhoud en Projecten. Dat heb ik met zeer veel plezier gedaan. Maar na twintig jaar was het tijd voor iets anders. Vanzelfsprekend ben ik altijd actief gebleven bij mijn club. Nu kan ik mij bezighouden met mijn hobby, namelijk mij verdiepen in de geschiedenis van de club en andere voetbalclubs van Alkmaar”. Hij voegt er lachend aan toe dat AZ daar niet onder valt. Dat Dick van geschiedenis en voetbal houdt is wel duidelijk. Dick: “Naast geschiedenis schrijven over voetbalclubs in Alkmaar doe ik dat ook over andere amateurvoetbalclubs in Noord-Holland. Samen met mijn compagnon uit Koog aan de Zaan” Dick heeft een eigen rubriek in de nieuwsbrief van de Kolping Boys waarin hij zijn bevindingen publiceert.

Historisch Oudorp

Alsof dat verdiepen in de geschiedenis van diverse voetbalclubs niet genoeg is, is Dick ook nog actief bij Historisch Oudorp. Dick: “Wij schrijven over de geschiedenis van Oudorp in de Kroniek, ons tijdschrift. Ook voor de succesvolle plaatjesactie van AH over de geschiedenis van Oudorp hebben wij de input geleverd. Zo maken we veel Oudorpers deelgenoot van onze historie”. Dick vertelt tussen neus en lippen door dat hij ook nog bestuurslid van het Hoogoven Museum is. Het museum van het bedrijf waar hij jaren als projectleider heeft gewerkt.

Interesse

Bij mij rijst zo langzamerhand de vraag: wat voor voldoening haalt Dick uit al dat graven in de geschiedenis. Dick geeft daarop antwoord: “Ik kan mensen uitleggen hoe dingen in elkaar zitten en hoe ze ontstaan zijn. Die verbanden ontdekken vind ik leuk en dat breng ik graag over. Ik bijt mij ergens in vast en ben pas tevreden als ik een goed antwoord heb”. Dat Dick verknocht is aan het verleden blijkt ook uit zijn verzameling van voetbalplaatjes en voetbalboeken uit de jaren dertig. Daarvoor bezoekt hij diverse beurzen.

Actief

Je kunt wel spreken over een druk baasje. Het is maar goed dat Dick gepensioneerd is. Voor Oudorp is het natuurlijk heel leuk dat er nog altijd mensen zijn die zoveel voor de gemeenschap doen.

Nieuwsbrief Kolping Boys: Op de website van Kolping Boys kan men zich voor toezending van de nieuwsbrief aanmelden. Website Historisch Oudorp: www.historischoudorp.nl Historische kronieken zijn verkrijgbaar bij De Spar de Ruijter, Techador Margits Vivant aan de Nyenburgh te Oudorp en bij de secretaris en penningmeester, zie de website.