WonenPlus in de wijk: Anna en Ellen

Anna (30) en Ellen (56) zijn al 5 jaar vrijwilliger bij WonenPlus Alkmaar, een welzijnsorganisatie actief in de ondersteuning aan huis bij kwetsbare ouderen en jongeren. Reden te meer om met hen in gesprek te gaan. Waarom doen zij vrijwilligerswerk, wat maakt dat zij zo actief en betrokken zijn en blijven? Inge Zoet, WonenPlus consulent voor Oudorp spreekt de ‘meiden” in de Oever.


Ellen Oppelaar

Ellen is een bekend gezicht in Oudorp. Zij werkte bijna 12,5 jaar bij de drogist J. van Hardeveld, kreeg kinderen en heeft in de keuken van verpleeghuis Lauwershof gewerkt. Vrijwilligerswerk bij WonenPlus sprak haar aan. Voor Ellen is het belangrijk iets in haar nabije omgeving te doen, als burenhulp, lopend of op de fiets. Af en toe een boodschap, sociaal praatje of bijvoorbeeld samen breien. Inge had tevens onthouden dat Ellen heel creatief is en vroeg haar hulp bij het opzetten van een ontmoetingsplek in de wijk voor kwetsbare burgers in wijkcentrum de Oever. “’Echt iets voor mij” reageerde ze enthousiast en aldus geschiedde. Ellen startte met het begeleiden van een creatief groepje. In het begin heel klein met twee deelnemers en nu een gezellige stamtafel vol tot wel 14 deelnemers. Er kwam hulp van andere vrijwilligers en het wijkcentrum nam de inloop over. Ellen vindt het leuk om met ouderen en met andere culturen bezig te zijn en zit helemaal op haar plek.


Anna Krikke

Bij Anne verliep haar WonenPlus vrijwilligerswerk eigenlijk op dezelfde manier. Zij had een paar boodschappenklantjes, viel wel eens in met rijden bij Samen Winkelen en begeleidt net als Ellen een inloopgroepje in wijkcentrum de Oever. Iedere dinsdagochtend een praatje, een spelletje of iets anders waar de groep zin in heeft. Anna is één van de jongste WonenPlus vrijwilligsters. Vorig jaar is zij bevallen van een heerlijke dochter, die af en toe gewoon mee gaat. Anna draagt wel eens een hippe merk spijkerbroek met lapjes en her en der een scheur. Ze deed jarenlang de boodschappen voor een inmiddels overleden WonenPlus abonnee van ruim 90 jaar. Toen ze een keer een groter bedrag mee kreeg reageerde Anna verbaasd: “Maar dat is veel te veel…??”. Dacht mevrouw dat ze geen geld had om een nieuwe broek te kopen!


We zullen Ellen en Anna nog vaak tegen te komen. Zowel in de wijk als in het wijkcentrum. Wie weet inspireert hun verhaal ook anderen. WonenPlus is verbonden aan het project VoorMekaar in Oudorp en werkt samen met de Oever en de Wachter. Hulp aan huis nodig of vrijwilliger worden? Bel Inge Zoet, WonenPlus consulent voor Oudorp en het Schermereiland: (072) 5122711 of mail: info@wonenplusalkmaar.nl. Zie ook: www.wonenplus-alkmaar.nl