Interview Henny Boels


Wim de Jong

Fotografie: Nick Groesbeek

Het clubhuis AZRV (Alkmaar zeil en roeivereniging)

Ik heb met Wim de Jong van AZRV afgesproken bij hun clubgebouw. Voor mij een onbekende locatie. Vanaf de Herenweg zie ik de grote letters AZRV op een gebouw staan. Het gebouw ligt prachtig in het groene gebied de Nollen, aan het water. Als ik het terrein betreed zit Wim er samen met de fotograaf van Oudorpertijden. Ze genieten van het uitzicht dat wonderbaarlijk mooi is. Wat een rust en wat een weidsheid. Ik kan mij voorstellen dat menig lid van AZRV hier na het roeien graag zit. Heerlijk ontspannen en genieten lijkt mij dat.

De vereniging beschikt over 84 boten

AZRV

Het weer is niet dusdanig dat we de hele tijd buiten kunnen blijven zitten. Wim neemt ons mee naar binnen. Een keurig opgeruimde en schone plek. Ook hier is uitzicht nog steeds wonderschoon. Wim begint te vertellen over zijn roeiclub. “Het is in 1910 opgericht. Aanvankelijk was het een vereniging voor zeilen en roeien, maar nu is het zeilen verplaatst naar Akersloot en is het allen nog het roeien. Eigenlijk zijn we nu wel heel gescheiden en zijn het wee aparte clubs onder dezelfde naam”.

De roeivereniging heeft 300 leden. Het jongste lid is tien en de oudste is ver in de tachtig. “Dat is zo leuk aan deze sport: iedereen kan eraan deelnemen mits je kan zwemmen. Leeftijd speelt niet zo’n rol”, aldus Wim. De vereniging beschikt over 84 boten. In alle maten: een /twee/drie/vier en acht persoons. Wim: “De leden kunnen gebruik maken van de boten wanneer ze willen. Leden moeten het wel even van tevoren inplannen, anders heb je kans dat er geen boot beschikbaar is.”

WIM DE JONG

"Als je als team in staat ben de boot op te pakken zoals wij dat noemen dan geeft dat een geweldig gevoel."

Wim de Jong

Wim roeit al vanaf zijn 15e. Hij roeit in een vierpersoonsboot. Als ik vraag wat het roeien nou zo leuk maakt, reageert Wim: “Als je als team in staat ben de boot op te pakken zoals wij dat noemen dan geeft dat een geweldig gevoel. Als team werk je dan optimaal samen. Dat is geweldig” In de winter is het roeien vooral trainen,

maar in het seizoen kun je ook deelnemen aan diverse roeiwedstrijden. Het seizoen loopt van maart tot november. Wim zit sinds november 2018 ook in het bestuur van AZRV. Wim: “Ik ben verantwoordelijk voor het opleiden en inzetten van vrijwilligers. Ons bestuur bestaat uit zeven mensen. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheidsgebied”

Roeier

Dat ben je niet meteen. Je moet onderaan beginnen met een basiscursus van 10 weken en dan ga je alleen onder begeleiding van een instructeur het water op. In deze basiscursus leer je onder andere hoe je de boot in en uit het water haalt en hoe je de riemen/peddels moet gebruiken. Na die 10 weken ga je afroeien en mag je daarna zonder instructeur het water op.

Een goede roeier wordt je door ervaring en vooral door het veel te blijven doen. Teamspirit is heel belangrijk. Wim: “Als jij niet goed roeit heeft dat ook voor je teamgenoten consequenties. Je vormt als het ware een geheel. Als er een niet goed gaat kom je als team niet in de flow”


Nieuwsgierig?

Mocht je interesse hebben in het roeien dan kun je mailen naar wimdejong92@outlook.com